Вијести, Православље

У Молдавији православна црква организује Марш породица

БРАНИ ТЕМЕЉЕ ДРУШТВА И МОРАЛА ПОВОДОМ ЗАКОНА О ПРАВИМА ХОМОСЕКСУАЛАЦА

         ПРАВОСЛАВНА црква Молдавије протестује против закона о гаранцијама права хомосексуалаца и организује Марш породица 23. маја у Кишињеву.

         Закон о гаранцијама права хомосексуалаца који је усвојен у Молдавији је услов Европске уније за спровођење Акционог плана за визну либерализацију са ЕУ. Црква је оспорила тај закон, а митрополит Владимир је претио државном врху изопштењем из цркве.

         „Целокупна Православна црква Молдавије ће 23. маја учествовати у молитвеном маршу подршке традиционалној породици, породице у којој се из генерације у генерацију деца васпитавају у љубави према Богу и поштовању Отаџбине, традиције и предања, чиме се стиче нада у достојанствену будућност својих наследника” — наводи се у обраћању митрополита кишињевског и целе Молдавије Владимира које је објављено на сајту Молдавске митрополије.

         Марш ће почети код Теодоро-Тироновског манастира.

         У маршу ће учествовати не само обични верници, већ и архијереји. Кулминација ће бити полагање цвећа код споменика светог благоверног војводе Стефана Великог, након чега ће бити служена молитва захвалности.

         По речима митрополита Владимира, циљ акције је да покаже да „можемо и желимо да заштитимо вредности које су нам свете”.

         „Чврсто верујемо и знамо да управо породица у њеном традиционалном значењу у потпуности одражава учење православне вере, дајући на тај начин фундаментални допринос обликовању сваког друштва које се заснива на истинским моралним вредностима које доприносе развоју не само једне одређене нације, већ и продужењу целе људске врсте” — наводи се у обраћању.

У Молдавији православна црква организује Марш породица

У Молдавији православна црква организује Марш породица

Молдавија је 2012. године усвојила Закон о обезбеђивању једнакости. То је био један од услова Европске уније за спровођење Акционог плана за визну либерализацију с ЕУ. Његово усвајање је дуго било одлагано, назив закона се стално мењао. У једној глави закона говори се о гарантовању права сексуалних мањина.

У 2013. и 2014. години, православни активисти Молдавије осујетили су неколико акција сексуалних мањина.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *