Вијести, Регион

Османи: Кумановска група је у почетку бројала 2000 људи

ШИПТАРИ ТВРДЕ ДА ЈЕ МАКЕДОНСКА ДБ МЕСЕЦИМА БИЛА СА ЊИМА У КОНТАКТУ – НА УДАРУ ИВАНОВ

  • ОРДАНОВСКИ: Била су најмање четири таква сусрета. То могу да документују стране службе
  • АЛИ АХМЕТИ: Имам информације шта се заправо дешавало у Куманову, али чекам одобрење да их обелоданим. О акцији сам сазнао у суботу у зору. Јавило ми се неколико особа из наоружане групе који су предложили да им се омогући бекство, а ја сам инсистирао на њиховој предаји

        АЛБАНАЦ с Косова, вођа терористичке групе из Куманова Џезаир Шаћири, познат као командант Хоџа, оптужио је македонску тајну службу у надлежности председника Ђорђа Иванова, да је месецима пре те полицијске акције била у контакту са терористима.

         „Имам доказе да се пре два и по месеца Ш. М. агент у Агенцији за државну безбедност, која је од командом шефа државе Ђорђа Иванова, састао са две особе, да је састанак трајао два и по сата и да је снимљен од речи до речи“, рекао је Џезаир за пристинску РТК, а преноси више македонских медија.

        Сашо Ордановски, који је такође учествовао у тој емисији, отишао је и корак даље и рекао да је било најмање четири таква сусрета, те да то могу да документују стране службе.

        По његовим речима, ови материјали ће изаћи у јавност.

        Саговорници су се сложили да има много питања у вези полицијске акције у Куманову која су до сада остала без одговора.

        Они су констатовали да је овакав инцидент у овом тренутку ишао у прилог власти али и регионалним геополитичким играчима – Русији и Србији.

        Сулејман Османи, терориста који се борио у Куманову, а потом је побегао полицији, изјавио је за РТК да је циљ те групе био стварање албанске државе унутар Македоније по принципу Републике Српске у БиХ.

        Он је негирао да је група имала материјалне циљеве, пренео је протал Албеу.

        Према његовим речима, група је бројала више од две хиљаде бораца.

        Османи је рекао да се нису предали због тога што им је нестало муниције већ због тога што је један од његових другова разговарао са неким телефоном и да му је речено да су у насељу Хероја (Диво) и представници ОЕБС-а.

        „Мислили смо да ће да нас преузме ОЕБС а не полиција. Да смо знали не бисмо се предали већ бисмо се борили док сви не изгинемо“, рекао је Османи.

        После хапшења он је био приморан да покаже место на коме је сакривено оружје из Гошинца, одакле је успео да побегне полицији.

        Полиција је синоћ саопштила да интензивно трага за бегунцем.

        Лидер партије Албанаца у Македонији, Демократске уније за интеграције (ДУИ), Али Ахмети признао је да је преговарао са терористима у Куманову током полицијске акције прошлог викенда о њиховој предаји и тврди да су све то знали премијер Никола Груевски и амбасадори САД, ЕУ и ОЕБС-а.

Македонски специјалци у Куманову

Македонски специјалци у Куманову

Ахмети је рекао и да има информације о томе шта се заправо дешавало у Куманову, али да чека одобрење да их обелодани. Ахмети је испричао да је о акцији у Куманову сазнао у суботу у зору, те да му се јавило неколико особа из наоружане групе који су предложили да им се омогући бекство, а да је он инсистирао на њиховој предаји.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *