Вијести, Регион

Лавров: Много ценимо учешће Николића на паради

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио је подршку српском председавању ОЕБС-у и поздравио начин на који су српски званичници обележили 70. годишњицу победе над нацистичком Немачком у Другом светском рату.

– Високо ценимо учешће председника Србије (Томислава) Николића на свечаности у Москви и учешће српске војне јединице на Паради победе. Знамо да је ова годишњица свечано и емотивно прослављена у Београду уз учешће премијера (Александра) Вучића. У светлу тих догађаја верујем да ћемо брзо постићи одређене споразуме у вези подршке српском председавању ОЕБС-у – рекао је Лавров новинарима на аеродрому „Никола Тесла“.

Шефа руске дипломатије, који је допутовао у дводневну радну посету Београду, на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Лавров је изразио задовољство што је поново у Београду и навео да се увек труди да са колегом Дачићем испуни споразуме које су постигли председници и премијери две државе.

– Један од главних задатака је промовисање документа који потврђује нашу приврженост миру, сарадњи и просперитету на целом европском континенту. Убеђен сам да у ситуацији која није једноставна на нашем континенту, председавање Србије и лично Ивице Дачића представља гаранцију за доношење уравнотежених и добро процењених одлука – нагласио је Лавров.

Сергеј Лавров. Верује да ће се брзо договорити у вези подршке српском председавању ОЕБС-у (Фото: Спутник/ Илья Питале)

Сергеј Лавров. Верује да ће се брзо договорити у вези подршке српском председавању ОЕБС-у (Фото: Спутник/ Илья Питале)

Дачић је рекао да је радостан због доласка руског колеге, са којим одржава редовне сусрете два пута годишња и најавио теме састанка.

– Разговараћемо о свим важним темама, билатералним и оним које се тичу ОЕБС-а и УН и о свим проблемима са којима се заједнички суочавамо. Све ће бити у знаку међусобног пријатељства наша два народа и две државе – рекао је Дачић.

Извор: Вести-онлајн

Лавров: Москва и Београд, идентично о Косову

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да су за руску страну прихватљиве све одлуке које ће о питању Косова и Метохије задовољити Србију.

„Став Русије о косовском питању апсолутно је јасан и непромјенљив – регулисање овог проблема могуће је искључиво на основу међународног права и у оквирима одређеним у резолуцији Савета безбедности УН 1244“, рекао је Лавров.

Коментаришући сличности случајева Косова и Крима, Лавров је за „Политику“ изјавио да су апсурдни покушаји оних који су режирали одвајање Косова од Србије, без икаквог референдума, да ставе под сумњу слободно изражавање воље Кримљана.

Он је навео да је Русија упозоравала да ће увођење у међународну употребу модела проглашења независности одређених територија створити преседан.

„Више пута смо скретали пажњу да у посљедње вријеме западна алијанса на челу са САД нашироко користи двоструке аршине, крши темељна начела међународног права, безочно се директно мијеша у унутрашње ствари суверених држава“, навео је Лавров уочи посјете Србији.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *