Православље

Руски патријарх: Нећемо дозволити да ико уништи црквено православно јединство

0663-300x199

Патријарх Московски и целе Руси Кирил позвао је архијереје, свештенике, монахе и мирјане РПЦ да се увек понашају достојанствено и да не наседају „антицрквеној пропаганди“ која је у протеклих годину и по дана понекад успевала да поколеба јединство цркве.

Током 2012. године, у многим православним храмовима Русије су се догодили богохулни и вандалски акти са оштећењем икона и скрнављењем поклоничких крстова. Највећи инцидент била је акција групе Pussy Riot у московском храму Христа Спаситеља у фебруару 2012. године.

„Кампања је очигледно усмерена на дискредитацију Цркве као носиоца најдрагоценијих основа и хиљадугодишњег православног идеала нашег друштва. Нечија намера је да нас, на крају крајева, натера да заћутимо… Већина пастве је била заведена антицрквеном пропагандом и демагогијом иако је главни циљ организатора био да се поколеба црквено јединство“ – рекао је патријарх Кирил на Архијерејском сабору у храму Христа Спаситеља.

Руски патријарх је признао да је понекад јавна дискредитација Цркве повезана не само са клеветом, већ и са „случајевима недостојног понашања свештеника и мирјана“.

Кирил је посебно истакао да је непоходно да држава и друштво штите светиње и религиозна осећања грађана.

Предстојатељ Руске православне цркве је подсетио да су три милиона људи, непосредно пре богохулне акције панк групе Pussy Riot, упркос великим хладноћама, дан и ноћ стајала у реду пред храмом ради целивања Појаса Богородице који је донешен са Свете Горе Атонске.

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *