Вијести, Православље

Православна Русија се припрема да прослави Васкрс

ПУТИН ЋЕ ВАСКРШЊОЈ ЛИТУРГИЈИ ПРИСУСТВОВАТИ У МОСКОВСКОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

  • За Русе су данас Васкрс и Дан победе 9. маја најважнији празници у години. Занимљиво је да се 1945. године Велики отаџбински рат завршио управо на Васкрс
  • ПУТИН: „Васкршње свечаности сваке године све дубље улазе у живот нашег друштва, уносећи у срца милиона Руса љубав и радост, лепа осећања милосрђа и самилости. Тако се обнављају драгоцени духовни темељи без којих је незамислив развој земље, јачање законитости и ефикасне државне власти, мира и благостања у својој земљи”

         ПРАВОСЛАВНА Русије се припрема за дочек главног празника у години – Васкрса. Милиони верника ће у суботу преко дана по традицији у цркве да освештају јаја, кулич – васкршњи колач од теста и јаја и пасху – специјално јело од младог сира, павлаке и јаја, а увече ће цркве бити препуне током поноћне празничне литургије.

         Чак и они који не иду у цркву сваке недеље обавезно иду на васкршњу литургију са породицом, рођацима и пријатељима.

         За Русе су данас Васкрс и Дан победе 9. маја најважнији празници у години. Занимљиво је да се 1945. године Велики отаџбински рат завршио управо на Васкрс. 

         По већ устаљеној традицији, председник Русије Владимир Путин присуствоваће Васкршњој литургији у главном руском храму – Храму Христа Спаситеља. 

         Традиција служења главне васкршње литургије у главном саборном храму у земљи почела је 2001. године, када је у поново изграђеном храму Христа Спаситеља празничну литургију служио патријарх Алексиј II. Тамо традиционално на Васкрс долази Владимир Путин.

         Само је двапут током свог боравка на највишим државним функцијама он дочекао празник Васкрсења Христовог ван Москве: 2000. године он је као вршилац дужности председника присуствовао васкршњој литургији у Исакијевој саборној цркви у Санкт Петербургу, а 2003. године – у саборној цркви Светог Николе у Душанбеу, где је био у радној посети. 

         Путин се, по његовим сопственим речима, труди да то претерано не истиче.

         „Што се тиче питања вере, трудим се да то никада не износим у јавност” – казао је он у једном интервјуу.

         Руски председник је истакао да само због његовог садашњег статуса посета цркава привлачи толику пажњу. „То не значи да раније нисам посећивао таква места” – додао је он. 

         При том, шеф руске државе не сматра празничне догађаје ритуалним радњама, већ важном компонентом живота руског друштва.

         „Васкршње свечаности сваке године све дубље улазе у живот нашег друштва, уносећи у срца милиона Руса љубав и радост, лепа осећања милосрђа и самилости – изјавио је једном приликом Путин.

         – Тако се обнављају драгоцени духовни темељи без којих је незамислив развој земље, јачање законитости и ефикасне државне власти, мира и благостања у својој земљи”. 

         Васкршње празнике руски председник везује за јачање моралних темеља сваког човека.

         „Тај велики, светли празник инспирише људе да чине добра дела и имају добре мисли, доприноси да се у друштву учврсте такве непролазне вредности и морални оријентири као што су брига о ближњему , милосрђе, самилост и верска толеранција” – говорио је Путин у својим честиткама поводом Васкрса.

         „У овим светлим и радосним васкршњим данима људи проживљавају посебна осећања – одушевљење и тежњу да шире добро у свету” – сматра он. 

         Такође по традицији, добротворни фонд Андреја Првозваног, на чијем челу се налази председник „Руских железница” Владимир Јакуњин, организовао је да се на Велику суботу у Москву достави Благодатни огањ из Храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму. Затим ће свети огањ бити брзо достављен у све цркве у земљи ради служења поноћне литургије.   

Православна Русија се припрема да прослави Васкрс

Православна Русија се припрема да прослави Васкрс

Благодатни огањ из ће Јерусалима ће бити достављен и на ратне бродове Црноморске флоте у лукама Крима. По речима портпарола Министарства одбране Русије, помоћник команданта Црноморске флоте за рад са верујућим војницима протојереј Александар Бондаренко ће на Васкрс, 12. априла, специјалним летом допутовати у Симферопољ и донети Благодатни огањ из Храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму.

„Огањ ће даље бити достављен на ратне бродове и обалским јединицама флоте дислоцираним на територији Кримског федералног круга” – рекао је агенцији Интерфакс начелник одељења за информативну подршку Црномрске флоте капетан прве класе Вјачеслав Трухачов.

У Севастопољу ће по традицији „паљење кандила Благодатним огњем бити одржано у спомен-цркви Светог Николе на Гробљу руских војника погинулих током Кримског рата и на ратним бродовима бродске дивизије и Кримске војне поморске базе” – казао је официр.

Касније ће свечани дочек Благодатног огња бити одржан у штабу Црноморске флоте, где ће Јерусалимским огње бити упаљена кандила и иконе Светог праведног ратника Феодора Ушакова. Затим ће литија, у којој ће учествовати официри управа, одељења и служби штаба флоте припадници јединица Црноморске флоте, доставити Благодатни огањ у цркву Архистратега Михаила, где ће бити служена Велика Вечерња Христово Васкрсење.

Одлуком кримских власти, пасхални понедељак ће по први пут бити нерадни дан на Криму.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *