Вијести, Православље

ИЛАРИОН: Европа се креће ка диктатури у име слободе задовољавања људских пожуда

„ИМАЛИ СМО ПРИЛИКУ ДА ГЛЕДАМО КАКО СЕ ПО ЛОНДОНОМ КРЕЋУ АУТОБУСИ СА НАТПИСИМА – БОГ НЕ ПОСТОЈИ, УЖИВАЈ У ЖИВОТУ“

  • Митрополит Иларион, који је друга личност РПЦ, упозорио у папској богосоловији код Напуља: Европска супердржава, која је наследница Римске империје, ослободила је колосалну енергију  потчињавања власти. Та кипућа енергија данас тежи да покида везе са хришћанством, које обуздава њене тоталитарне импулсе у току седамнаест векова
  • Тоталитарна „слобода“ – заснована на људским пожудама -враћа нас у време пагана, само у лукавијој и усавршеној форми, оценио је Иларион

         ПРЕДСЕДНИК Одсека за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОСЦВ МП) – митрополит Волоколамски Иларион – наступио је пред студентима и професорима Папског Богословског факултета у Јужној Италији – богословији која се налази у предграђу Напуља и функционише под менторством папе – изразио је бојазан да је у Европи могућа појава новог тоталитаризма.  

          „Секуларизација под видом демократизацији у ствари је ослободила у европској супердржави, која је наследница Римске империје, колосалну енергију  потчињавања власти. Ова кипућа енергија данас тежи да покида везе са хришћанством, које обуздава њене тоталитарне импулсе у току седамнаест векова“,  упозорио је митополит Иларион.

         Та енергија, напоменуо је православни јерарх, несвесно тежи успостављању „апсолутне диктатуре, којој ће бити потребно остваривање потпуне контроле над сваким чланом друштва“.  

          „Зар се ми не крећемо у том правцу „у циљу безбедности“, пристајући на обавезно увођење електронских пасоша, свеобухватну дактилоскопију и постављање камера на сваком ћошку? Све се то може користити и за друге циљеве, који такође могу да се сврстају у „појачане мере безбедности“,  предочио је други човек РПЦ.  

         Према мишљењу митрополита Илариона, данас се у земљама Запада промовише деструктивна слобода од моралних начела и људских вредности. Уместо поштовања према осећањима других људи проповеда сведозвољеност која игнорише убеђења и вредности већине, одобрава принцип задовољавања људских пожуда и порока.   

          „Агресивно расположење погрешно схваћене слободе приближава нас тоталитаризму епохе прогона (првих хришћана – прим. уредника) и безбожности 20. века. Тоталитарна „слобода“ заснована на људским пожудама враћа нас у време пагана, само у лукавијој и усавршеној форми“,  оценио је Иларион.  

         Према речима високог званичника РПЦ, „ратоборна безбожност, често у најружнијим и гротескним облицима, поново је дигла главу и храбро се појавила на просторима Европе“.  

Митрополит Иларион

Митрополит Иларион

„Имали смо прилику да гледамо како се по Лондоном крећу аутобуси са натписима Бог не постоји, уживај у животу или Ти си геј и буди поносан на то“. Можемо да чујемо како у Паризу палицама и сузавцем растерују протесте присталица традиционалних породичних вредности које не желе да допусте истополним паровима да усвајају децу. Постали смо сведоци да се на амвону главног храма у Москви појављују богохулнице, које траже подршку једног дела друштва, па како се затим нешто слично одиграва у париској катедрали Нотр Дам“, констатовао је он.

Превела Марија Петрова

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *