Православље

Настављају се притисци на СПЦ у Црној Гори

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да безакоње и притисци на канонску православну цркву у Црној Гори и њено свештенство од стране појединаца из државне власти не престају.

У саопштењу са састанка свештенства Митрополије црногорско-приморске достављеном Танјугу наводи се да оцене о незаконитом деловању Православне цркве представљају бестидне неистине.

“Са великим жаљењем, свештенство констатује да се и даље, од стране појединаца из државних и локалних власти, врши зачуђујуће безакоње према интегритету, достојанству и имовини Православне цркве, проглашавањем окупаторима Митрополије црногорско-приморске и осталих православних епископија у Црној Гори, које су у саставу Српске патријаршије”, истиче се у саопштењу.

Додаје се да бестидне неистине о наводно незаконитом деловању Православне цркве и њеним баснословним приходима нису ни вредне коментара.

Митрополија црногорско-приморска је, истовремено, изразила наду да ће се ова, како је оцењује, наметнута питања, брзо решити.

“Свештенство Митрополије је посвећено свом народу, а тиме и Црној Гори, јер је народ овдашње Цркве управо овај који овде живи, без обзира на национално опредељење, те одлучно одбија сваку оптужбу која тврди да Митрополија и њено свештенство, или Српска патријаршија у целини, предузимају било какву активност која би штетила Црној Гори и интересу народа који у њој живе”, истиче се у саопштењу.

Додаје се да Православна црква, као вековни учесник, па и темељ модерне државности Црне Горе, задржава право да се изјашњава о питањима важним за будућност и напредак Црне Горе и свих њених грађана, најпре сведочењем истинске црногорске духовности, културе и памћења.

Митрополија црногорско-приморска навела је да је “необична и неразумљива мржња према једној малој цркви на врху Румије”.

“Та црква, која је посвећена Богу љубави и истинском заједништву, лажно се проглашава за узрок наводног угрожавања суживота у подно жу Румије. Свештенство Митрополије, још једном уверавају јавност да та црквица није уперена ни против кога и да нико нема разлога да је посматра као претњу или опасност”, стоји у саопштењу.

Истиче се и да свештенство не прихвата логику недавно изречене пресуде митрополиту Амфилохију за наводни говор мржње, изговорен у одбрану храма на Румији.

“Није јасно како они који позивају на рушење нису позвани на одговорност за мржњу, а митрополит Амфилохије, који је бранио деструкцију светиње храма, бива осудјен”, наводи се у саопштењу и указује да православни верници имају поверења према својој Цркви и то је оно што свештенство Митрополије црногорско-приморске посебно радује.

(РТС)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *