Мишљења

Господине Обама, чије наредбе Ви слушате?

АРГЕНТИНАЦ АДОЛФО ПЕРЕЗ ЕСКИВЕЛ – ДОБИТНИК НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА МИР – УПУТИО ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИКУ САД

Адолфо Перес Ескивел

  • Ваша земља трансформише „Арапско Пролеће“ у НАТО-пакао. Инвазија коју предлажете довешће само до додатног насиља и још смрти, као и до дестабилизације Сирије и целог региона
  • Зар Ви заиста верујете у то да војна инвазија другог народа може довести до реализације Кинговог сна?
  • Ваша земља нема ни морални ауторитет, ни легитимитет, нити правну основу за напад на Сирију или било коју другу државу. Нарочито ако узмемо у обзир да сте убили 220.000 људи у Јапану бацивши бомбе масовног уништавања
  • Ни један посланик у америчком Конгресу не може легитимизовати, оно што не може имати легитимитет, нити озаконити оно што је противзаконито. Ово је утолико тачније што је бивши амерички председник Џими Картер рекао: „САД немају функционалну демократију“

 

ИСТАКНУТИ аргентински борац за људска права, хуманист, писац и пацифиста, Адолфо Перес Ескивел, послао је отворено писмо америчком председнику Бараку Обами поводом његових претњи да ће напасти Сирију.

Ескивел, који је као и Обама добио Нобелову награду за мир (1980.), упитао је колегу по награди мисли да настави „Кингов сан“ војном интервенцијом против Сирије?

Ескивел се 2011. жестоко успротивио нападу на Либију, критиковао је и операцију у којој је убијен Бин Ладен истичући да су САД одлучиле да га убију, а не да му суде, јер су се бојале да би он могао открити „неугодне информације“ о позадини напада на Њујорк 11/9 2011. године.

Ево најважнијих делова Ескивелова писма Бараку Хусеину Обами:

„Ситуација у Сирији је предмет озбиљне преокупације и још једном САД, преузимајући на сбе улогу светског полицајца, предлажу напад на Сирију у име „Слободе“ и „Људских Права“.

Ваш претходник Џорџ В. Буш, у свом месијанском лудилу, призвао је религијски фундаментализам за покретање месијанских ратова у Аганистану и Ираку. Тврдио је да је разговарао с Богом те да му је Бог рекао да нападне Ирак, а говорио је и да му је Бог послао поруку да „извози слободу“ широм света.

Ви сте говорили, поводом 50-годишњице смрти велечасног Мартина Лутера Кинга, такође добитника Нобелове награде за мир, да треба комплетирати „Сан“ којег је он оставио на столу, он који је био најзначајнија манифестација борбе за људска права против расизма у првој демократији на свету која је имала робове.

Мартин Лутер Кинг био је човек који је дао свој живот за живот, он је мученик нашег доба. Убили су га након Марша на Вашингтон јер је позивао на грађанску непослушност због империјалистичког рата против народа Вијетнама. Зар Ви заиста верујете у то да војна инвазија другог народа може довести до реализације Кинговог сна?

Наоружавање побуњеника да би се довело до одобравања НАТО интервенције није ништа ново за Вашу земљу и Ваше савезнике. Нити је ново да САД предлажу инвазију на друге земље оптужујући их да поседују оружје за масовно уништавање, што се у случају Ирака показало као неистина.

Ваша земља подупирала је режим Садама Хусеина када је употребио хемијско оружје против Курда и против Иранске Револуције, и тада није било говора о санкцијама јер су у то време Садам и Ирак били Ваши савезници.

Али, сада предлажете напад на Сирију а да уопште не знате резултате истраге Уједињених нација уз ауторизацију сиријских власти. Нема сумње да је употреба хемијског оружја неморална и за сваку осуду, али Ваша влада нема морални ауторитет који би оправдавао интервенцију.

Генерални секретар Уједињених нација, Бан Ки Мун, истакао је да би војни напад на Сирију ситуацију у тој земљи још погоршао.

Моја земља, Аргентина, која тренутно председава Саветом безбедности УН, јавно је саопштила да се противи интервенцији на Сирију, одбијајући „суделовање у новим смртима“.

Папа Франциско такође је позвао свет да се уједини у покрету за мир и 7. септембра је организовао дан молитве и поста против рата.

Чак и Ваш историјски савезник, Уједињено Краљевство, одбило (барем за сада) да учествује у инвазији.

Ваша земља трансформише „Арапско Пролеће“ у НАТО-пакао, покрећете ратове на Блиском Истоку и паљевине у оркестрацији међународних корпорација. Инвазија коју предлажете довешће само до додатног насиља и још смрти, као и до дестабилизације Сирије и целог региона…

Обама, Ваша земља нема ни морални ауторитет, ни легитимитет, нити правну основу за напад на Сирију или било коју другу државу. Нарочито ако узмемо у обзир да сте убили 220.000 људи у Јапану бацивши бомбе масовног уништавања.

Нити један посланик у америчком Конгресу не може легитимизовати, оно што не може имати легитимитет, нити озаконити оно што је противзаконито. Ово је утолико тачније ако узмемо у обзир изјаву коју је пре неколико дана дао бивши амерички председник Џими Картер: „САД немају функционалну демократију“.

Ваше илегално прислушкивање америчког народа очито није имало утицаја, јер анкета Ројтерса показује да се 60 одсто становника САД противи Вашем плану инвазије.

Зато Вас питам господине Обама: чије наредбе Ви слушате?

Ваша Влада постала је опасност за међународну равнотежу као и за становнике САД. Постали сте земља која се не може суздржати од извоза смрти како бисте сачували своју моћ и економију. Но ми нећемо престати да Вам се одупиремо.
Уз поштовање, Мир и Добро

Адолфо Перес Ескивел“

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *