Мишљења

Der Tagesspiegel: Русија ће Турску поставити на место које јој припада

„ВЕЋ СЕ СПОТАКЛА ЕРДОГАНОВА ИДЕЈА ДА ТУРСКА БУДЕ САМОСТАЛНА СИЛА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ“

* Немачки лист наглашава: „На карти су не само руско-турски односи и руске испоруке гаса Турској, него и планови Турске да на територији Сирије направи тампон-зону. У питању је и амбиција Ердогана да направи „нову Турску“ која би као самостална регионална сила остваривала своје интересе на Блиском Истоку“

         ЗАОШТРАВАЊЕ између Русије и Турске не прети Анкари само економским санацијама и озбиљним губицима, него и негативним последицама по њен реноме и позиције у региону – оценио је Der Tagesspiegel.

         Немачки лист је ову своју процену додатно разјаснио: „На карти су не само руско-турски односи и руске испоруке гаса Турској, него и планови Турске да на територији Сирије направи тампон-зону. У питању је и амбиција Ердогана да направи „нову Турску“ која би као самостална регионална сила остваривала своје интересе на Блиском Истоку“.

         Утицајни немачки лист истовремено указује да је Ердоганов саветник Игит Булут, одмах после обарања Су-24, за лист Star написао је је Турска „велика земља“ која никоме неће дозволити да се меша у њене послове. А сам Ердоган је изјавио да Турска зоном својих интереса сматра цео простор између Балкана и Кавказа и севера Африке.

         Der Tagesspiegel у овом контексту наглашава: „У стварности је све друкчије. Ердоган мало шта може да учини да би онемогућавао деловање Русије у Сирији“.

         Немачки лист наводи процену коментатора турског Hürriyet-а, Семиха Идиза, да ће присталице Турске на северу Сирије после обарања Су-24 бити под још жешћом ватром руске авијације. Па сам подвлачи:

         „Ко дражи руског медведа – мора да плати. Спотакла се Ердоганова идеја да Турска буде самостална сила на Блиском Истоку“.

         Der Tagesspiegel на крају подсећа да се Ердоган час Москви час обраћа оштрим тоном, а час позива на „мир, дијалог и дипломатију“. Па опет прети да ће Турска и даље обарати руске авионе ако повреде њен ваздушни простор.

Der Tagesspiegel: Русија ће Турску поставити на место које јој припада

Der Tagesspiegel: Русија ће Турску поставити на место које јој припада

„Упркос томе, већ је сумњиво да ће то оставити неки утисак на Москву“ – закључује Der Tagesspiegel и наглашава да ће Русија Турској „показати где јој је место“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара