Регион

Одлука штетна по Српску

БАЊАЛУКА, 27. НОВЕМБРА /СРНА/ – Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је одлука Уставног суда БиХ, којoм је неуставним проглашен Закон о празницима Српске, погрешна, лоша, штетна и провокативна за грађане и институције Српске.

Цвијановићева је нагласила да је то лоша порука грађанима Српске, напомињући да се из Српске већ дужи низ година упозорава да одлуке које се доносе на нивоу БиХ, па и од правосудних органа, провоцирају Републику Српску и њене грађане, те да су то штетне одлуке које не доприносе стабилизацији и помирењу у оквиру БиХ.

„Управо су такве све одлуке када је ријеч о Суду и Тужилаштву БиХ, па и када је у питању Уставни суд БиХ јер ако погледате читав низ донесених одлука у претходном периоду, види се да су те одлуке усмјерене против Српске“, рекла је Цвијановићева вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је истакла да су такве одлуке и у функцији развлашћивања Српске, дерогирања оног што Српска јесте, односно дерогирања њеног институционалног капацитета, али и воље њени грађана.

Премијер Српске нагласила је да зато такве одлуке јесу погрешне и штетне за будућност БиХ и да не доприносе јединству, већ томе да се Република Српска све више удаљава од БиХ, јер „то није мјесто гдје се може остварити главна функција Српске“.

„Нисам очекивала да ће се оглашавати и донијети одлуку Уставни суд БиХ, цијенивши да су тешка времена и да су односи у БиХ већ довољно закомпликовани и да их не треба додатно компликовати одређеним судским одлукама. Очито није било ни правне ни политичке памети“, констатовалала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, када се то „посматра обичним очима“, испада да тако бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић „тренира мишиће“ преко правосудних институција, а онда се такве институције ставе у реализацију те политичке моћи.

„То није добро за БиХ и сигурна сам да је то корак који ће нас све на унутрашњем плану удаљити једне од других“, истакла је Цвијановићева.

Према ријечима премијера Српске, ако неко очекује да ће Влада упутити некакав акт којим ће поручити грађанима да не славе свој Дан Републике – 9. јануар, то је „апсолутно немогућа мисија“ и таква очекивања неће бити испуњена.

„Ако ће очекивати да ће Влада утврдити неки акт за који ће неко рећи – да, можете да имате Дан Републике, али то никако не може бити 9. јануар, опет су то узалудна очекивања“, нагласила је Цвијановићева.

Она не вјерује ни да се у Народној скупштини Српске може окупити капацитет да дође до једног таквог усклађивања.

Цвијановићева је упитала шта се дешава у случају неизвршавања таквих одлука, додајући да чланови Уставног суда који су гласали за ту одлуку нису ни свјесни да она носи и једну политичку тежину и да је нико не доживљава као правосудну.

„Замислите да о Дану Републике одлуче прегласавањем два бошњачка и тројица страних судија, којим није тамо мјесто и прегласавају српске и хрватске судије. Сва та одлука је пуна, препуна апсурда“, навела је Цвијановићева.

Она сматра да је Изетбеговић охрабрен таквом одлуком јер у оквиру нове коалиције на нивоу БиХ нема ниједну брану за своје потезе .

„То нас неће зауставити да покажемо какав је став Републике Српске. Што се тиче институција и грађана обиљежаваће се Дан Републике, и то ће бити 9. јануар. То јесте празник свих институција и грађана и никога не вријеђа“, поручила је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић

Уставни суд БиХ утврдио је јуче да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара