Култура

Све спремно за наступ Српске на београдском сајму

nastup-srpske

Београд – Наступ Републике Српске на 58. међународном београдском сајму књига биће свечано отворен у понедјељак, 21. октобра, у 11.30 часова у великој конференцијској хали 4.

Званично отварање наступа РС повјерено је министру просвјете и културе Републике Српске Горану Мутабџији. Овогодишњи наступ Српске посвећен је „стогодишњици узрока и повода Сарајевског атентата и стварних узрока отпочињања Првог свјетског рата 1914. године“.

– Желимо да не само изгледом нашег штанда, на којем ће посебно мјесто имати наш Стуб истине, као пандан стубу срама и лажи, него и програмом који припремамо, пошаљемо поруку свима који покушавају да прекроје и својим интересима подреде историјска факта и затрпају истину о рату који је много зла нанио свима који су у њему учествовали – рекао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Штанд Српске уређен је у складу са поруком коју представници Српске желе да пошљу у јавност.

– Тамо гдје је прошле године била велика Андрићева књига, сада је постављен Стуб истине, са подацима који не дозвољавају да се побркају повод и узрок Првог свјетског рата. На Стубу истине на четири језика исписане су чињенице о Првом свјетском рату – истакао је Цицовић.

Своја нова издања на београдском сајму представиће више издавача из Српске, међу којима су Завод за уџбенике Источно Сарајево, Задужбина „Петар Кочић“ Бањалука – Београд, „Глас“, „Бесједа“… Код Стуба истине биће одржано књижевно вече пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расијања.

– Вјерујемо да је Сајам књига у Београду, и у временском и у значењском смислу, најпогоднији за почетак обиљежавања стогодишњице узрока и повода Првог свјетског рата – казао је Цицовић.

Најавио је да ће на штанду Српске бити одржано више књижевних промоција и трибина.

Ово је већ пети наступ Републике Српске на београдском Међународном сајму књига. Организатори наступа су Представништво Републике Српске у Србији и Министарство просвјете и културе РС.

– Прије двије године у овај посао укључила се и Народна и универзитетска библиотека РС, а ту је и сарадња са Удружењем издавача и Удружењем књижевника Српске – казао је Цицовић.
Слоган

Међународни сајам књига у Београду отвориће у недјељу писац Љубивоје Ршумовић. У име Пољске, земље почасног госта, сајам ће отворити и пољска књижевница – кандидат за Нобелову награду Олга Токарчук. Сајам се одржава под слоганом „Простори слободе“, а трајаће до 27. октобра. Представиће се 442 директна излагача из Србије и 48 из иностранства, а свечано отварање заказано је за 18 часова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *