Хуманитарне акције

Родитељи Аните Балаж: Прикупљен новац поделићемо другој деци ако држава помогне

anita3

Одлука да у наредне две недеље буду позвани лекари из Беча и Брисела да прегледају седморо деце у Србији којој је неопходна трансплантација срца, после чега би се тражила болница где би и били оперисани, улила је наду родитељима.

Ксенија Балаж, мајка Аните Балаж (12), којој су потребни трансплатација и срца и плућа, каже да ће новац прикупљен у хуманитарној акцији дати за лечење неког другог детета, ако држава буде сносила трошкове операција.

– До тада настављамо акцију која је активирањем СМС броја 4818 почела 30. априла. Чекамо 6. август и усвајање новог Правилника према коме би трошкове трансплантације сносио РФЗО, али још не знамо да ли ће сносити и трошкове трансплантације плућа. Ако новац не буде потребан за Анитину операцију, даћемо га за лечење неког другог детета или ћемо купити неки медицински апарат – каже Ксенија Балаж.

Она такође додаје да купује четири од шест лекова које девојчица пије, као и да су морали да купе апарат за мерење густине крви који кошта 184.000 динара.

Конзилијум кардиолога и кардиохирурга, који се бавио питањем деце која чекају трансплантацију срца, састао се јуче. Присуствовали су и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић и државни секретар проф. Владимир Ђукић.

– Договорено је да се направи листа пацијената, а да у року од две недеље експерти из АКХ болнице у Бечу и Универзитетске болнице у Бриселу дођу у Београд да прегледају децу и да направимо даљи план активности у лечењу – рекао је Ђукић.

Акција за помоћ тешко оболелој деци
Слободан Јовановић, оснивач фондације “Марија Јовановић – ДЕТЕ” и аутор Маријиног закона, покреће иницијативу за помоћ тешко оболелој деци “Динар на дан”.
– Сваки запослени грађанин Србије дневно би одвајао један динар за овај Фонд. У Србији има 1.716.500 запослених, па би на годишњем нивоу било прикупљено око 5,5 милиона евра – каже Јовановић.
Трансплантација дечјег срца у Грацу или Бечу кошта између 100.000 и 120.000 евра.
– У Србији данас седам малишана чека на трансплантацију срца, што значи да би се скупило новца и за осталу тешко оболелу децу којој у Србији, још нема лека – каже Јовановић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *