Хуманитарне акције

Пронађимо сеоско домаћинство за ову породицу

etno_selo_brstovac-516x330

Београд – Услед свеопште кризе и политичких деловања ове и претходних власти, свакодневно се повећава број социјалних случајева у Србији. Након пензионера и деце, који су две најугроженије групе, ту су и грађани старији од педесет година, који су након гашења привреде остали без запослења и могућности да нађу други посао.

Једни од многих су и Душанка Лападат (59) и њен супруг Зоран Миловановић . Душанка је након 30 година радног стажа у Рафинерији нафте као књиговођа, неколико година пред пензију остала без посла. Након пензионих реформи, старосна пензија коју је већ 2014. године очекивала да ће добити, пред сам пријем јој је измакла из руку, а неко ново запослење у шестој деценији живота је само пусти сан.

Супруг Зоран, се годинама бавио разним пословима, као и већина грађана „дај шта даш“, међутим последњих година како је криза све већа и посла је све мање, посебно за старије грађане којима је држава одузела и прошлост и будућност, посла је све мање.

„Од 182 послате пријаве за посао, ниједан одговор нисмо добили. Супруг још по мало нешто заради, али и то је све ништа јер смо подстанари и плаћамо кирију, тако да нам за живот не остане ништа“, наводи Душанка.

Од деце, не могу да очекују никакву зараду јер ни они немају прихода којим би себи обезбедили основне услове да преживе, а од државе којој су се неколико пута већ обраћали за помоћ давно су дигли руке:

„Обраћали смо се разним социјалним службама, међутим, нико нам ништа није одговорио.“
Душанка и њен супруг не траже милостињу, већ прилику да зараде сопствено парче хлеба и не остану под старе дане на улици:

„Наша молба је да нам неко помогне да пронађемо било какав посао, јер мора да се живи. Или уколико неко има информацију о старачким домаћинствима на селу, живели бисмо са неким и бринули се о њему. Ма колико да је тешко, на селу бар има од чега да се живи. И супруг и ја волимо село и не либимо се рада“, завршава причу Душанка.

Сви који могу да помогну породици Лападат – Миловановић или имају информације о старачким домаћинствима на селу којима треба помоћ и чување могу се јавити на број телефона 061 295 75 73.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *