Хуманитарне акције

Љиљана несрећнима гради дом

ljiljana-perovic

Дугачак је списак породица којима је Љиљана Перовић (35) из Зубиног Потока помогла. Средствима које је сакупила од донатора, Љиљана је градила и поправљала оронуле куће, набављала храну, одећу, обућу за расељене, старе и болесне, за оне на чијем столу нема хлеба и чија су деца жељна и шоље мелека. Иако никада није била имуна на патње људи око себе, ова племенита жена, уметница и мајка троје деце, хуманитарном раду потпуно се посветила после једног сусрета.

– Када ми се пре више од годину дана на улици пожалио, уз сузе и очај немоћног човека, сада покојни Златомир Радуновић (50), који је са родитељима и млађим братом избегао из Истока и уточиште пронашао у оронулом дому који су му уступили рођаци, срце ме је заболело. Била је то прича о болести, немаштини, очају, о губицима. Златомор је боловао од канцера. Због туге за родним крајем и великим богатством које су оставили, прво му је преминуо отац Марко, а годину дана касније и млађи брат Градибор (40). Остао је сам са мајком, без примања и наде – прича Љиљана.

Није успела да га спасе. А учинила је све. Уз помоћ хуманих људи набављала је и веома скупе ампуле из иностранства, али Златомир је преминуо крајем прошле године. Његова несрећна осамдесетједногодишња мајка Горица остала сама. У беди и сиромаштву.

– Сећам се да ми је Златомир, већ свестан да умире, говорио готово заветно да му је једина брига мајка. Био је очајан што је оставља саму, стару, немоћну у оронулој кући, са отприлике 9.000 динара примања. Обећала сам да ћу бринути о њој. Сматрала сам то својим дугом. Покренула сам акцију да несрећној жени којој су рођаци поклонили плац, изградимо кућу. Одазвали су се племенити људи. А није их, верујте, било мало. Подигли смо кућу за три месеца – прича задовољно Љиљана.

Ова крхка и нежна жена каже да је живот непредвидив и да нико не зна шта га може снаћи. Зато је поносна на то што је упознала добре људе спремне да помогну, што је удружила њихову племенитост.

– За изградњу темеља средства и материјал донирали су мештани Зубиног Потока, Житка Добрић и Власто Милентијевић, Бобан Јанићијевић опремио је купатило, прозоре и врата поклонило је предузеће Крсте Милића из Звечана „Динамик Трејд“. Око грађевинских радова помагали су комшије и пријатељи без икакве накнаде, па нас је кућа за баку коштала свега око 4.500 евра – прича Љиљана захвална свима укључујући Епархију рашко-призренску која је донирала 1.000 евра.

– Када људи имају срце ништа није немогуће. Тако смо дигли ову кућу.

ПОМАЖУ МНОГИ

– У хуманитарним акцијама које сам организовала учествовали су многи. Пре свега Валентина Павличић, директорка Дечјег позоришта „Чарапа“ из Београда, чији су глумци организовали безброј представа за помоћ косметским породицама, Тамара Кусовац, уметница која је од продаје својих дела донирала помоћ породицама не само у општини Зубин Поток већ и на читавом Космету, чланице Удружења „Маме за маме“, „ИМО центар“ као и многобројне естрадне звезде – брине Љиљана да помене све који су се одазвали њеним апелима за помоћ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *