Хуманитарне акције

Борба за живот девојчице: Анити требају срце и плућа

360772_anita3_f

Анита Балаж (11) из Ердевика код Шида болује од тешког облика рестриктивне кардиомиопатије. Нажалост, једини лек за њу је трансплантација срца и плућа.

Одмалена се лечи од астме. Рођена је као здрава беба, али од трећег месеца крећу потешкоће. Најпре прехладе, затим бронхитис да би јој са пет месеци на Институту за мајку и дете, где је лежала, дијагностификовали астму. Међутим, у априлу 2012. установљено је да су проблеми са дисајним путевима заправо последица ретке болести срца – рестриктивне кардиомиопатије. У јулу 2012. је урађена магнетна резонанца у Тиршовој и дијагноза је потврђена.

– Доктори су нам рекли да је Анита са таквим срцем рођена. Код ње је такође изражена и инсуфицијенција митралне и трикуспидалне валвуле, због чега јој је онемогућено да се нормално креће и живи као друга деца. Брзо се замара при неким уобичајеним радњама као што су мало брже ходање или пењање уз степенице… Има и висок притисак у плућној артерији. Привремено се овај проблем реши тако што сваке ноћи дише уз помоћ апарата за кисеоник и пије лекове којима се овај процес успорава – прича Анитина мама Ксенија Балаж.

Завршила је пети разред са свим петицама. До новембра је потпуно нормално ишла у школу, када настају здравствени проблеми, због чега је све чешће одсуствовала са наставе. И поред тога завршила је с одличним успехом.

Кататеризацијом у јуну 2013. је установљено да њено срце никада неће моћи да буде у бољем стању него што је сада, што значи да ће једини спас бити трансплантација срца, а како су плућа већ веома оштећена, трансплантација срца није довољна, већ мора да се уради и трансплантација плућа. Започето је прикупљање средстава за Анитино лечење. Документација је послата клиникама специјализованим за трансплантацију срца и плућа и родитељи се надају да ће се брзо знати која клиника ће бити у могућности да оперише Аниту.

– У Србији није могуће извршити овакву операцију. Време није на Анитиној страни. Преговори са трансплантационим центрима иду веома споро. Многе клинике су нас већ одбиле, али једна у Берлину је заинтересована, но свота новца свакако неће бити мала. Не желимо да се деси да имамо неколико дана да скупимо количину новца која је за нас мисаона именица. Зато смо одлучили да кренемо на време. Уколико се догоди да на рачуну буде више новца него што је неопходно за Анитино лечење, сав новац ће бити уплаћен на рачун онога коме у том тренутку буде најпотребније – каже Ксенија.

Цена захвата није позната, али се очекује сума која неће бити испод 300.000 евра.

Како помоћи

Новчану помоћ можете уплатити путем СМС: пошаљите празну поруку на 4818 из било које мреже. Цена поруке је 50 дин (до 1. августа). Број динарског рачуна: 205-9011005017941-36 Анита Балаж, Миланке Бранковић 6, 22230 Ердевик. Број девизног рачуна: СWИФТ: КОББРСБГ; ИБАН: РС35205903101933371543; из иностранства, WЕСТЕРН УНИОН.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *