Вијести, Регион

Лажу нас и док ћуте

Весна Веизовић

Весна Веизовић

Након неколико дана медијске халабуке око реконструкције Владе чији је исход остао исти, унутрашњег страначког препуцавања које је овај пут морало бити и јавно, наравно не због медија који воле да јавност обавесте о истинитим дешавањима, већ ради снега који брег покрива не би ли трагове нечовечије сакрио, стојимо и даље у месту чекајући ..е то већ више ни сами не знамо шта…

Вероватно „реконструисану „ Владу која ће на исти начин наставити да од нас прави будале, само у измењеном саставу и са новим саветником.Наиме дневни лист Данас изнео је тврдњу да ће саветник раконструисане Владе бити Доминик Строс-Кан, бивши директор Међународног монетарног фонда, човек од афере, што би рекли свој међу својима.

Далеко познатији по оптужби за покушај силовања собарице једног њујоршког хотела, него као каријериста у ММФ-у, како то обично бива добија трећеразредни шпијунски посао растурања и оно мало државице што је остало. Након Динкића економија је у Србији одавно постала само мисаона именица, а привреда већ годинама мутно сећање, те нам у том смислу само Бог може помоћи .

На моменте размишљам о појединим теоријама летаргичног србског живља које дословно ужива у својој немаштини, обмани, самообмани и песимизму који је код нашег народа врло специфичан. Он је прерастао у један посебан филозофски правац црног хумора о сопственој судбини уз примесе безнађа и очаја али уз доста пошалица и самоисмејавања. Мало нам је , дакле што нам се већи део света и такозвани домаћи политичари смеју, на како нас лак начин обмануше па да када већ немамо куд наставимо пут њих..

Наслов на једном порталу ме привуче да прочитам вест о поштењу владајуће коалиције. У самом наслову , који је чиста лаж веле како нас нису ништа слагали. Те тако вођена овим новим филозофским правцем реко` ајде да се мало насмејем и ја још једној обмани уз помоћ седме силе и запитах се само колико ли има оних јадника, јер шта друго могу бити верујући овог садашњег режима него ли група јадника или профитера, који ће се сложити са овим бескрупулозним речима Вучића и Дачића који нам поручују : Верујете ли ви нама или својим очима и ушима?

„Прошло је годину дана од формирање Владе. Нисмо лагали грађане, нисмо спиновали, већ смо решавали проблеме“, сложни су Дачић и Вучић.

Слика и прилика оне народне пошалице кад кажу за малу бебу: гледа те у очи и врши нужду – прави политичар. Имамо пред собом два политиканта, једног пијаног демагога и једног психички оболелог човека ( према тврдњама Таблоида) , годинама малтретираног и понижаваног од стране свог политичког вође, кивног и спремног да сав бес истресе на србски народ не би ли задовољио своју сујету и нахранио болесне амбиције: Бићу вођа ове земље па макар не били ни земље ни народа у њој.

„Можемо да кажемо, без озбира на то што ће неко са позиције власти или опозиције имати различито мишљење, али ово је прва влада у двадесетак година у којој и поред тешке ситуације, политичке и економске кризе и притисака, постоји поверење и очекивање грађана да ће бити боље“, рекао је премијер.

Права истина је да је ова садашња Влада она у коју народ има најмање поверења. Годинама намучен народ, не да нема поверења у садашњу власт, него нема више поверења ни у кога. Толико пута насамарен, треба да се деси једно чудо у виду зреле револуције које ће очистити све садашње политичаре.

Међутим, не на исти начин, јер је очигледно да се промене не могу издејствовати само сменом власти уз силне прелетаче који преко ноћи мењају иделогију и којима је једина идеологија новац, већ дебелим казнама, да се они будући не опусте као садашњи.

Све то не би било тако тешко, када би народ схватио једну једину истину : Да су властодржци на својим позицијама само захваљујући нама – народу. На жалост и други део истине је такође заборљвљен и заташкаван , а гласи – да су они на својим позицијама, све док их ми пуштамо да буду ту. Проста и једноставна истина, која је важила и важи од кад је света и века. Но, све то и не може појмити несовлесно стадо, већ народ зрео и са циљем да постане нација.

„Једно да је Србија добила нешто што се није могло замислити пре, а то су преговори са ЕУ, а друга ствар је јасна борба против корупције утемељена у политичкој вољи, и у системским законима“, додаје сложни Вучић.

Поред дотераних резултата разноразних агенција за истраживање , једва да је 30 % грађана заинтересовано за улазак у Европску унију, а и тај проценат је у тенденцији опадања, тако да ови преговори, односно добијање датума који ће одретити датум када ћемо знати да ли ћемо започети преговоре са Европском унијом а за које је ова бандитска власт самовољно предала наше Косово у руке Шиптара, нити су нам потребни нити смо их тражили.

У овој једној просто проширеној реченици Вучић је успео, не само да обмане јавност већ да неколико пута слаже. Јер пре свега ми нисмо добили датум за почетак преговора са Европском унијом, већ ћемо можда добити датум када ће се одлучити да ли ћемо добити датум да започнемо преговоре о уласку у Европску унију, који собзиром на развој ситуације у самој Унији, неће бити пре 2030 и то ако добијемо датум за почетак преговора а затим испунимо све услове, односно да се сложимо да нећемо више да постојимо и уђемо у ЕУ.

Друга обмана, а може бити и лаж јесте неизбежно самохвалисање борбом против корупције. Упасио човек Мишковића, пустио га на слободу након пар месеци, и умислио како је победио корупцију. При том је добро познати црногорски мафијаш , а иначе и спонзор Српске напредне странке, ако не и један од суосновача Станко Суботић неким чудом правосудних органа ослобођен оптужби и укинуте потернице за њим, а да ни то не буде мало ту је и Богољуб Карић кога је поред Патријарха и сам Николић благословио да се врати у Србију.

То напредњаци зову борбом против корупције, уклањају политички неподобне мафијаше, односно бизнисмене како их данас зову ( то је исто што и некад проститутка – данас старлета) , и враћају оне политички подобне, илити сјаши Курта да узјаше Мурта..

Осврт на саму „реконструкцију“ коју су извели ова двојица спекуланата више подсећа на Фарму, Великог брата или неки други ријалити за полусвет у ком се нагађају имена следећих избачених, него на једну озбиљну и стабилну Владу како Дачић назива коалицију и ову гомилу властодржаца који су запосели и окупирали Србију. Још само да уведу народно гласање па да сви заједно учествујемо у представи.

Не зна се ко је заслужнији да напусти игру и чије је министарство руинираније а министри и запосленици више профитирали.

Ово је већ, не годинама већ десетлетјима, превазишло Летећи циркус Монти Пајтона. Ови политиканти причају и глуме своју причу а у стварности све подпуно другачије. Подсети ме веома знаковито на оне фотографије када Кејт с све трудничким стомаком (што се недвосмислено види на свим снимцима) уручује одојче Вилијаму у уторак прошли испред болнице, и нико ништа не примећује чудно.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *