Занимљивости

Руска полиција моћи ће да дистанционо гаси моторе кола којима беже лопови или гангстери

ПРОЛАЗИ ВРЕМЕ СПЕКТАКУЛАРНИХ – НЕ САМО ФИЛМСКИХ – ПОЛИЦИЈСКИХ ПОТЕРА

        СЕЋАТЕ ли се оних холивудских филмских полицијских потера аутомобилима за опасним разбојницима или пљачкашима банака који беже својим или украденим колима?

        Таквих потера било је и у руским филмовима сниманим после распада СССР. Сличне потере организовала је повремено и руска полиција. Али, више неће. Тачније: више неће морати.

        Руска саобраћајна и криминалистичка полиција биће ускоро опремљене техником која ће им омогућавати да дистанционо блокирају паљење свих аутомобила у саобраћају, односо гашење њихових мотора.

        То ће постати могуће захваљујући сегменту руског космичког навигационог система ЕРА-ГЛОНАСС за који ће се „пријемник“ од 2017-те обавезно уграђивати у све нове аутомобиле који се производе на територијама Русије, Белорусије и Казахстана.

        Сада ГЛОНАСС већ обезбеђује предају тачних координата аутомобила у квару или је доживео „чукање“, односно везу између путника таквог аутомобила и најближег центра за помоћ на путу.

        Дистанционо блокирање рада мотора реализоваће се или сигналом са сателита или преко надземне мреже подсистема ЕРА-ГЛОНАСС.

        Руски навигациони систем треба да до 2020. има прецизност до 50 центиметара.

Руска полиција моћи ће да дистанционо гаси моторе кола којима беже лопови или гангстери

Руска полиција моћи ће да дистанционо гаси моторе кола којима беже лопови или гангстери

Ово ће омогућити да се кршење правила у саобраћају са великом прецизношћу снима „одозго“. Ти снимци ће бити довољан доказ за судије за прекршаје.

Руски произвођачи аутомобила од јануара у њих већ уграђују „терминале“ за везу са ЕРА-ГЛОНАСС.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара