Занимљивости

Нови хоби Руса: Дивље борбе тенковима

slikacitava.php

На војном полигону Алабино поред Москве ове недjеље је одржан триатлон – али без бицикала, пливања и спортиста у тркачким комбинезонима.

Сваки круг има 6.100 метара и укључује стрмину, плићак, минско поље и мост, због чега тенковима пријети опасност да се преврну или у најбољем случају изгубе на брзини. У првом кругу се из главног топа пуца у мету с удаљености од 2.200 метара, што је близу максималног домета. У другом кругу пуца се из митраљеза, а у трећем на три узастопне мете. Муниција се пуни непосредно прије гађања, послије одрађеног круга. Допуштено је само онолико пуцњева колико има мета, а сваки промашај кажњава се казненим кругом од 500 метара.

Ово ратничко такмичење је осмислило руско министарство одбране, а у њему су учествовали тенкови офарбани у дречаве боје из четири бивше совјетске републике – Русије, Белорусије, Јерменије и Казахстана. Побједио је црвени тенк руског тима.

Агенција РИА Новости преноси да су се возила од 40 тона уз невјероватну буку, дим и прашину кретала огромним полигоном док се спикер надјачавао са звуком експлозија, пуцњаве и пиштањем сигналних ракета.

„Не знам како смо успјели. Само сам сједео тамо у тој машини и мислио, гледа нас цијела Русија“, рекао је за РИА Новости 19-годишњи регрут Игор Артемјев, возач руског тима, који се пожалио да му се лијева контролна полуга током трке покварила па је тенком маневисао само помоћу једне гусјенице.

Заповједник казахстанског тима истегнуо је руку управљајући главним топом тенка, па су морали да га замјене. На циљ су стигли други, с минутом закашњења за Русима. Бјлоруси су били трећи, а Јерменци посљедњи.

„Било нам је све то ново. Све смо те вјежбе радили и раније, али никад у склопу истог тренинга“, рекао је казахстански војник Ајдин Каљолдин.

Све репрезентације наступале су у руским тенковима Т-72Б, који је врло сличан главном руском извозном моделу Т-90. Заправо, РИА Новости пише да је цио спорт, који су Руси осмислили тек недјељу дана раније, великим дијелом био вежба из маркетинга.

Москва се сада нада да би једном у оваквој игри могла да одмјери снаге и са Вашингтоном и Берлином. Прошле недјеље појавила се гласина да су и Американци позвани на такмичење, али је амерички војни аташе у Русији то демантовао.

 

Иако се војска трудила забавити гледаоце током овог необичног такмичења, па је било и ватромета, пјесме и игре, новинари РИА Новости нису нашли лијепих ријечи за атмосферу. Војска је приредила монотоне говоре и музику „толико стару да се у једној пјесми буквално хвалио Стаљин“. Догађај није био отворен за јавност, а међу 3.000 гледалаца били су углавном бивши и садашњи војници и њихове породице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *