Занимљивости

Непроцјењиви животни савјети: Писмо једног деде својим унуцима

slikac.php

Не плашите се никога и ничега и живите пуним плућима. Слиједите своје жеље и наде без обзира на то колико су тешке и колико се разликују од туђих. Будите добри и увијек помажите људима – нарочито слабијима, онима који су уплашени и дјеци. Грлите људе које волите. Реците им сада колико вам значе, не чекајте да буде прекасно. Увијек будите искрени.

Писац и пјесник Џејмс К. Фланаган из Њујорка оставио је својим унучићима, од којих најмлађе има пет а најстарије 11 година, писмо са бројним савјетима које је стекао током свог дугог животног искуства. Трећег септембра 2012. он је изненада преминуо од срчаног удара, а писмо је објављено уз дозволу његове ћерке Рејчел Креигтон, преноси Курир.

Драги Рајан, Конор, Брендон, Чарли и Мери Катарина,

Моја драга и мудра ћерка Рејчел тражила је од мене да запишем неке савјете за вас, оне које сам научио у животу.

Почињем ово писмо 8. априла 2012, тачно на мој 72. рођендан.

1. Свако од вас је најљепши дар од Бога вашој породици и цијелом свијету. Сјетите се тога увек, нарочито кад сумњате у себе и кад сте обесхрабрени.
2. Не плашите се никога и ничега и живите пуним плућима. Слиједите своје жеље и наде без обзира на то колико су тешке и колико се разликују од туђих. Људи често не раде оно што желе или што би требало јер константно размишљају шта ће други мислити или рећи.И запамтите још једну битну ствар – људи који вам не донесу пилећу супу кад сте болесни или ако нису поред вас кад сте у невољи, нису битни!
3. Сви смо ми сасвим обични људи. Неки носе прескупу одећу или имају велике титуле или моћ и мисле да су изнад свих осталих, али није тако. Они имају исте сумње, страхове и наде, једу, пију, спавају и прде, као и сав нормалан свијет.
4. Кад порастете и добијете дјецу, увијек имајте на уму стару ирску пословицу: Хвалите дјецу и она ће цвјетати!
5. Будите добри и увијек помажите људима – нарочито слабијима, онима који су уплашени и дјеци. Сви они носе неку своју тугу и потребно им је ваше саосјећање.
6. Немојте се придружити војсци или било којој другој организацији која вас тренира да убијате. Рат је зло. Све ратове су започели стари људи који су преварили младе мушкарце да мрзе и убијају једни друге. Старци преживе и као што су започели рат оловком и папиром, завршавају га на исти начин.
7. Читајте књиге колико год можете. Оне су предиван извор уживања, мудрости и инспирације.
8. Увијек будите искрени.
9. Путујте кад год сте у могућности, посебно док сте млади. Не чекајте да имате довољно новца или док се све коцкице не сложе. То се никада, али никада не дешава.
10. Изаберите посао или професију коју ћете вољети. Наравно, биће и тешких момената, али посао мора да вам буде уживање.
11. Не вичите! То никад не успијева, а поврјеђује и вас и друге. Сваки пут кад сам викао, доживио сам неуспјех.
12. Увијек испуњавајте обећања која сте дали дјеци. Немојте да говорите „видјећемо“ ако знате да је одговор „не“. Дјеца очекују истину, дајте им је с љубављу и добротом.
13. Никад не говорите некоме да га волите ако није тако.
14. Живите у хармонији с природом: изађите напоље, обиђите шуму, планине, мора, пустиње. То је веома важно за душу.
15. Грлите људе које волите. Реците им сада колико вам значе, не чекајте да буде прекасно.

Коментариши чланак

Коментара