Занимљивости

МОНТАЖА: Нил Армстронг није био на Мјесецу, него у Аризони

027747

НАСА направила реплику површине Земљиног сателита у пустињи у САД, гдје је посада „Апола 11“ вјежбала за велики подухват 1969, а фотографије из тог периода поново подстакле спекулације о великој превари.

Америчка свемирска агенција (НАСА) направила је 1967. у пустињи у Аризони копију површине Мјесеца како би астронаути мисије „Аполо 11“ вјежбали кретање

„мјесечевим ровером“ по Земљином сателиту. Фотографије из тог периода које су се појавиле на интернету поново су покренуле спекулације о томе да Американци 1969. у ствари нису били на Мјесецу, већ да је снимак Нила Армстронга како корача по Земљином природном сателиту, који је гледао цијели свијет, направљен управо у пустињи у Аризони.

Према званичним извјештајима, НАСА је 1967. помоћу 150 килограма динамита и око шест тона мјешавине минералног ђубрива и бензина у пустињи Синдер лејк направила 354 кратера, који су копија региона Маре транквилитатис на Мјесецу, гдје се 20. јула 1969. спустила прва људска посада. Кратери направљени великим експлозијама били су широки између два и 20 метара. На таквом терену астронаути Нил Армстронг, Мајкл Колинс и Баз Олдрин вјежбали су вожњу „мјесечевог возила“, оријентацију по терену, скупљање узорака тла и тестирали су свемирска одијела.

Иако су кратери у пустињи Синдер лејк, безмало пола вијека након минирања, скоро потпуно ишчезли, фотографије које су се појавиле на интернету из некадашњег периода поново су отвориле расправу о великој превари НАСА и америчке владе. Многи су у њима нашли кључни доказ да амерички астронаути никад нису ни били на Мјесецу.

Насине фотографије које су дуго чуване у тајности погледајте на линку

http://www.thelivingmoon.com/43ancients/41Group_Lunar_FYEO/02files/FYEO_Training_01.html

Коментариши чланак

Коментара