Вијести, Занимљивости

Кинеска фабрика клонира 500 свиња годишње

Масовно клонирање није више резервисано за научно-фантастичне филмове – 18 година након што је клонирана чувена овца Доли, свет је захваљујући кинеској компанији БГИ добио постројење које буквално „произведе“ 500 свиња годишње, без много помоћи мајке природе.
svinje 650x487 Кинеска фабрика клонира 500 свиња годишње
Иако Кинези користе технологију која није међу најмодернијима, нигде другде у свету се клонирању не приступа на начин који неодољиво подсећа на масовну производњу.

Стручњаци у централи компаније БГИ у Шензену сваког дана имплантирају ембрионе у две крмаче, уз око 80 одсто успешности, што је процес за који и сами научници који раде у компанији кажу да представља „прву фабрику за клонирање“.

„Произведене“ свиње се не користе за исхрану, већ за медицинска тестирања, па је тако једна „серија“ генетски модификована да буде подложнија Алцхајмеровој болести.

„У једном обору је смештено 90 свиња, стоје у два реда, изгледају сасвим нормално, али свака од њих носи клониране ембрионе. Многе од њих су и сами клонови. На овом месту се произведе 500 свиња годишње. Кина користи науку на индустријском нивоу“, пише ББЦ.

Иако начин клонирања није нешто на чему би БГИ-у завидели светски генетски центри, опрема јесте. Компанија само у Шензену има 156 машина за генетско секвенцирање, што је пет пута више од највеће европске централе за генетско секвенцирање.

Посао очигледно иде веома добро, па су Кинези купили и америчку фирму која производи машине.

А амбиције су огромне. Британци су недавно покренули пројекат у ком је предвиђено секвенцирање гена 10.000 људи, док БГИ жели геноме милион људи, милион животиња и милион биљака у својој бази.

„Ако има добар укус – секвенцирајте га. Ако има примену у индустрији – секвенцирајте га. Ако је слатко – панда, поларни медвед, пингвин, и то би требало да секвенцирате“, каже први човек БГИ Ванг Џун.

Додуше, није све тако блиставо, у складу са већим делом индустрије у земљи, услови ни у овој „фабрици“ нису идеални, пише ББЦ.

„Соба у којој се имплантирају ембриони није претерано чиста, муве лете око крмаче. Без обзира на присуство страних новинара, операција се изводи потпуно рутински“, наводи ББЦ.

Извор Б92

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *