Вијести, Свијет

Посланици Каталоније данас одлучују о референдуму за независност

Барселона – Посланици каталонског парламента данас ће гласати о томе да ли да траже одржавање референдума о независности Каталоније од Шпаније.
Map Of Catalonia 401x487 Посланици Каталоније данас одлучују о референдуму за независност

Данашње гласање је међјаш у вишегодишњим масовним протестима Каталонаца, веома поносних на своју посебну културу и језик, који траже право да одлуче да ли желе да се одвоје од Шпаније.

Ово гласање је, међутим, великим делом симболично. Каталонија може да тражи од шпанске владе дозволу да одржи референдум о независности, али Мадрид има право да каже „не“, а скоро сигурно је да ће то и рећи.

Шпански премијер Маријано Рахој је више пута рекао да неће дозволити одржавање каталонског референдума о сецесији јер шпански Устав из 1978. предвиђа само јединствену државу и налаже да се референдуми који се односе на Шпанију морају одржавати на националном нивоу, а не на регионалном.

Премијер Рахој има апсолутну већину у националном парламенту чиме је осигурано да ће његов став победити, а главна опозициона Социјалистичка партија је такође против одржавања референдума.

Каталонска покрајинска скупштина данас ће гласати о предлогу да се затражи од шпанског Конгреса (Скупштине) дозвола да се Каталонији дају потребна овлашћења да одржи референдум о независности.

Очекује се да ће овај предлог бити с лакоћом усвојен у покрајинској скупштини, и мада ће највероватније бити одбачен на националном нивоу, могао би да подстакне напоре за независност.

Јака сепаратистичка порука у Каталонији може такође да подстакне покрете за независност у другим земљама ЕУ. ЕУ ће пратити мајске изборе у Белгији и то да ли ће се Фламанци залагати за већу аутономију, а Шкотска се спрема да на јесен ове године одржи референдум о отцепљењу од Велике Британије.

Иако Каталонци знају да су шансе да им Мадрид дозволи да одрже референдум такорећи непостојеће, они су прошлог викенда изашли на улице Барселоне где су протестовали и одржали имагинарне „изборе“ са гласачким кутијама постављеним на столовима на расклапање на улицама.

Анкете показују да Каталонци великом већином подржавају то да им се дозволи право да одрже референдум о независности, а отприлике су једнако подељени о томе да ли би гласали за независност. Та подршка за независност се знатно смањује када се постави и питање да ли су за независну Каталонију ван Европске уније.

Европска унија и НАТО су упозорили да би Каталонија била искључена ако би се одвојила и да би морала да одвојено тражи чланство.

Извор Б92

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *