Вијести, Занимљивости

Дан капитулације Немачке

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

И „Чувари“ обележавају овај дан новом насловном сликом.

И „Чувари“ обележавају овај дан новом насловном сликом.

Препорука је, да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

Овај дан се празнује нерадно.

ЧувариЋирилице.Срб

Шампиони.Срб

https://www.facebook.com/SerbianAlphabet

http://www.vijestio.com/zanimljivosti/dan-kapitulacije-nemacke/

 
Жељко Филиповић: На распаду Југославије и комадању Србије Немачка је променила исход и Првог и Другог светског рата. Французи, Енглези и Американци само лежу на руду, јер су у тој измени нашли свој нови интерес. Почиње се са еуфемистичким изразима, а завршава са подваљивањима о прошлости. Французи и Енглези су Хитлеру оћутали забрањено наоружавање, напад на Пољску, комадање Чехословачке, Хитлерово „Учините ми Марибор немачким градом“, па су прошли како су прошли. „Ко с ђаволом тикве сади“…

 

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *