Вијести, Мишљења

Зворник и Куманово су само први напади Исламске државе на Балкану

УПОЗОРЕЊА СТРУЧЊАКА ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРЕДРАГА ЋЕРАНИЋА

  • Каква је ситуација у политичком врху Македоније, може се догодити да јединице УЧК умарширају у Скопље, а да се мекедонски политичари још препиру и да, користећи медије, настоје да придобију јавно мњење. Цена ће бити висока, у виду великих људских жртава и губитка државе. У Македонији уопште нису извукли поуку из украјинског сценарија
  • Убица из Зворника Нердин Ибрић, као ученик Средње медицинске школе, навијао је за фудбалску репрезентацију Србије, дружио се углавном са Србима. Редовно је вежбао у теретани, водио рачуна о свом изгледу. Међутим, откако је почео да похађа семинаре вехабија у Дубници нагло је губио на тежини, смршао је 50 килограма за пола године, а, осим физичког изгледа, мењао се и његов ментални склоп. Полубрату је пролио 150 литара ракије коју је овај испекао, а мајци је забранио да слуша радио, јер то није по шеријату

         СТРУЧЊАК за безбедност Предраг Ћеранић оценио је да терористичка акција у Куманову представља наставак деловања „Исламске државе” на Балкану, којем су претходили напад на македонску полицију у селу Гошинце и полицију Републике Српске у Зворнику, те упозорио да обавештајне анализе указују да је то тек почетак извођења акција „Исламске државе” на Балкану.

         Ћеранић је напоменуо да је ситуација у БиХ и у Македонији веома слична када је реч о поларизацији друштва на исламско и православно, што исламски екстремисти вешто користе за успостављање исламистичке трансверзале, која би обухватала делове БиХ и Македоније, Космета, Рашку и Прешевску област, односно простор на којем и из којег би могли да делују готово неометано.

         „На Балкану се борци `Исламске државе`, али и Ал Каиде, првенствено регрутују из вехабијских редова. Окосницу тих снага чине људи који су већ ратовали – у БиХ то су припадници или људи блиски злогласном одреду `Ел муџахедин`, док је у случају Србије, односно Косова, и Македоније углавном реч о прекаљеним борцима из терористичке ОВК”, истакао је Ћеранић за Срну.

         Он је указао и на тренутак извођења терористичких акција у Македонији, који се поклапа са политичком кризом у овој земљи и уличним протестима које предводи опозиција, док креатори велике Албаније неометано реализују своје планове.

         „Тако ће се догодити да јединице УЧК умарширају у Скопље, а мекедонски политичари ће се још препирати и, користећи медије, настојати да придобију јавно мњење. Цена ће бити висока, у виду великих људских жртава и губитка државе. У Македонији уопште нису извукли поуку из украјинског сценарија”, рекао је Ћеранић.

         „Идејна основа те такозване `Исламске државе` је вехабијска идеологија. Они који желе да у БиХ створе `Исламску државу`, односно балкански емират, а немојте мислити да их је мало, кроз велику индоктринацију младих створили су услове погодне за терористичке нападе”, оцијенио је Ћеранић.

         Он је навео да ће велики проблем за БиХ настати ако падне Дамаск, јер ће се сиријски ратници вратити и у БиХ наставити борбу за исте циљеве због којих су ишли у Сирију.

         „Зато је акција `Рубен` важна и стога МУП Републике Српске заслужује сваку похвалу. Надам се да ће СИПА и МУП Федерације БиХ обавити свој део посла. Уколико изостане `Рубен 2`, БиХ ће изгубити битку с тероризмом, а Српска ће морати сама да се брани и да сарађује са онима који сарадњу желе”, додао је Ћеранић.

         Према његовим речима, у оперативном раду најдрагоценије је превентивно деловање, али се оно, у пракси не цени довољно.

         „Кога ћете убедити да 30 униформи и панцир прслука, који су пронађени на само једној од претресених локација у акцији `Рубен`, није требало да послужи у војној акцији попут оне која се догодила у Куманову у Македонији? А о чему другом се ту могло да ради? Када се догоди терористички акт сви га осуђују, а када исти полиција осујети, мало ко увиђа шта је све спречено и колико су превентивне акције важне”, нагласио је Ћеранић.

         Он је додао да је Нердин Ибрић, као ученик Средње медицинске школе, навијао за фудбалску репрезентацију Србије, дружио се углавном са Србима, на фотографији на његовом фејсбук профилу, а која се накнадно појавила на низу сајтова, он је са две девојке српске националности.

         „Нердин је редовно вежбао у теретани, водио рачуна о свом изгледу. Међутим, откако је почео да похађа семинаре вехабија у Дубници нагло је губио на тежини, смршао је 50 килограма за пола године, а, осим физичког изгледа, мењао се и његов ментални склоп. Полубрату је пролио 150 литара ракије коју је овај испекао, а мајци је забранио да слуша радио, јер то није по шеријату.

         Поједине информације указују да је у Дубници прошао кроз посебан верски ритуал, који није у духу исламске традиције вековима присутне у БиХ, већ се ради о ритуалу увезеном из Саудијске Арабије, током којег се искушеник доведе у стање транса, а на крају му се жилетом направи ожиљак изнад десног ува. Тај Нердин, измењене свести, напао је Полицијску станицу у Зворнику, с намером да убије све које затекне и то у 19 часова када се врши редовна смена полицајаца, односно када их је највише на окупу, што, такође указује на организован чин”, навео је Ћеранић.

         Поједини сарајевски медији и бошњачки политичари, предвођени лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, тврдили су протеклих дана да је терористички напад у Зворику „крвна освета”, те да је акција „Рубен” усмерена на повратнике Бошњаке, с циљем њиховог застрашивања.

Зворник и Куманово су само први  напади Исламске државе на Балкану

Зворник и Куманово су само први напади Исламске државе на Балкану

Ћеранић је оценио и да је изјава Бакира Изетбеговића да ће „СДА ухапшенима у акцији `Рубен` платити адвокате” веома непримерена, посебно када је реч о политичару који обавља изузетно одговорну функцију – члана Председништва БиХ.

„Према тој логици, СДА је могла да плати и адвокате који су бранили Хариса Чаушевића и Мевлида Јашаревића”, закључио је Ћеранић.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *