Вијести, Мишљења

Вучићева влада да реализује Николићеву идеју да Србија од НАТО тражи ратну одштету

БЕОГРАДСКИ ФОРУМ ПОВОДОМ 15 ГОДИНА СВОГ РАДА И 16. ГОДИШЊИЦЕ АГРЕСИЈЕ НАТО

 • Учесници округлог стола „Да се не заборави – не у НАТО” одлучно се успротивили увлачењу Србије у војни систем НАТО пакта путем прихватања „Индивидуалног акционог плана партнерства”, оценивши тај докуменат као најозбиљнији ударац суверенитету,  слободи и достојанству нације, као напуштање статуса војне неутралности и предају судбине земље у руке НАТО
 • Једнодушно су позвали надлежне власти да обуставе припреме за продају Телекома, ЕПС-а, ПКБ-а, Дунав осигурања, рудника, пољопривредног земљишта, вода и других богатстава. Снажан јавни сектор у свакој озбиљној држави представља један од основа демократије, самосталности и бриге за будућност
 • Упутили су апел надлежним институцијама да се средствима републичког буџета не финансира нико ко делује супротно националним и државним интересима, посебно они који се залажу за признавање независности насилно одузете Покрајине Косово и Метохија, или за напуштање политике војне неутралности земље

         ОКРУГЛИМ столом  „Да се не заборави – не у НАТО” одржаним у Сава центру, обележена је 16. годишњица почетка агресије НАТО против Србије (СРЈ), а изложбом фотографија и књига 15 година рада Београдског форума за свет равноправних.

         У раду Округлог стола чији су организатори Београдски форум, Клуб генерала и адмирала и СУБНОР Србије, учествовали су: Живадин Јовановић, генерал Јово Милановић, Алексеј Чагин, председник удружења хероја Русије, др Момчило Вуксановић, председник Српског националног вијећа Црне Горе, проф. Радош Смиљковић, проф. Радован Радиновић, Милица Арежина, др Станислав Стојановић, адмирал Бошко Антић, Ђурђина Турковић, (Подгорица), Невен Ђенадија  (Бања Лука), Бранислава Митровић (Звечан), Наталија Шаталина и други.

         Скуп је минутом ћутања одао пошту свим жртвама агресије НАТО. Присуствовао је велики број чланова и пријатеља независних, нестраначких удружења, представника локалне самоуправе, културних, образовних и научних институција, академика САНУ, СПЦ, српског расејања и дипломатских представника Русије и Белорусије.

         Изложбу фотографија и књига Београдског форума отворио је Живадин Јовановић док су у пригодном програму учествовале чланице Културно-уметничког друштва „Косовски божури”.

         Изложба је отворена сваког дана до 30. марта 2015.                     

         Учесници округлог стола усвојили су закључке које Факти објављују у целини:

 1. Агресија НАТО против Србије (СРЈ) 1999. представља злочин против мира и човечности  за који починиоци нису одговарали.
 2. Био је то почетак примене стратегије глобалног интервенционизма НАТО најгрубљим кршењем основних принципа међународног права и улоге Уједињених нација, односно, Савета безбедности. У најважнијој области мира и безбедности НАТО је узурпирао улогу УН.
 3. НАТО је демонстрирао нови принцип: тамо где право спречава остваривање његових освајачких циљева – треба га уклонити.
 4. Учесници и сви присутни на округлом столу једнодушно су оценили да НАТО као агресивни империјалистички савез нигде на свету није био део решења већ фактор освајања. Изражено је одлучно противљење увлачењу Србије у војни систем НАТО пакта путем прихватања „Индивидуалног акционог плана партнерства” оцењујући тај докуменат као најозбиљнији ударац суверенитету,  слободи и достојанству нације, напуштање статуса војне неутралности и предају судбине земље у руке НАТО.  Званична образложења су оцењена као неаргументована, неуверљива и недостојна.
 5. Агресија НАТО 1999. и успостављање америчке војне базе „Бондстил” на Косову и Метохији представљали су први корак у практичној примени  освајачке стратегије НАТО на Истоку, изласка на границе Русије и забијање клина у односима Европа – Русија. Грађански рат у Украјини је последица НАТО стратегије ширења на Исток.
 6. НАТО и лидери неких земаља чланица, јавно су признали да је агресија 1999. извршена кршењем међународног права и улоге Савета безбедности УН. НАТО и његове чланице су у обавези да надокнаде ратну штету Србији (СРЈ) у износу од преко 100 милијарди америчких долара.
 7. Председник Србије Томислав Николић је је у говору одржаном прошле године у Ужицу поводом Дана државности изнео захтев за накнаду ратне штете. То претпоставља да Влада Србије предузме одговарајуће конкретне кораке да се иницијатива Председника Републике јавно изнета у име нације, званично представи НАТО-у и њеним чланицама.
 8. Упућен је позив надлежним властима да покрену активности на утврђивању тачног броја и имена цивилних жртава агресије НАТО.
 9. Упућен је позив надлежним властима да, у сарадњи са стручним и научним институцијама,  утврде последица употребе оружја са осиромашеним  уранијумом и предузму одговарајуће мере како би се отклонила велика забринутост због масовног обољевања од рака и деформитета код новорођенчади, посебно на Косову и Метохији, и  здравље грађана заштитило од даљих трагичних последица
 10. Резолуција СБ УН 1244 и Устав Србије представљају трајну основу за мирно и праведно политичко решење проблема статуса Покрајине Косово и Метохије. Нико нема права да те основе потцењује, крши, или замењује. Правом Србије према Косову и Метохији као интегралним делом српске државне територије нико не сме трговати ни за какве краткорочне интересе јер то представља угрожавање Србије као државе.
 11. Позивају се државне институције Србије да неодложно захтевају извршавање свих обавеза према Србији које су утврђене резолуцијом СБ УН 1244, а посебно:

         А)  слободан и безбедан повратак 250.000 Срба и других неалбанаца на Косово и Метохију, у најкраћем року

         Б) повратак одређених контигената војске и полиције Србије на Косово и Метохију

         Ц) Економску обнову и реконструкцију Србије, како је утврђено резолуцијом СБ УН 1244

12. Окончање деконтаминација подручја на којима је НАТО користио оружја са осиромашеним уранијумом, о трошку чланица НАТО

13. Деактивирање заосталих неексплодираних средстава НАТО – авионских бомби, касетних бомби и других убојних средстава, о трошку чланица НАТО.

14. Обнова и завршетак споменика жртвама агресије НАТО „Вечна ватра”, у парку пријатељства, Ушће, Нови Београд.

Вучићева влада да реализује Николићеву идеју да Србија од НАТО тражи ратну одштету

Вучићева влада да реализује Николићеву идеју да Србија од НАТО тражи ратну одштету

15. Учесници су констатовали да се ИПАП-ом захтева окончање процеса приватизације, оцењујући да такав захтев разоткрива праву природу НАТО као полуге мултинационалног корпоративног капитала чији је циљ да успостави потпуну контролу над економским, природним и људским ресурсима у. Упутили једнодушни позив надлежним властима да обуставе поступак припрема за продају Телекома, ЕПС-а, ПКБ-а, Дунав осигурања, рудника, пољопривредног земљишта, вода и других богатстава. Снажан јавни сектор у свакој озбиљној држави представља један од основа демократије, самосталности и бриге за будућност. Постављено је питање – шта остаје од слободе и демократије уколико се сви економски, финансијски и природни ресурси предају у руке мултинационалним корпорацијама земаља?

15. Учесници и присутни Округлом столу упућују апел надлежним институцијама да се средствима републичког буџета не финансира нико ко делује супротно националним и државним интересима, посебно они који се залажу за признавање независности насилно одузете Покрајине Косово и Метохија, или за напуштање политике војне неутралности земље.

Београд, 23. Март 2015.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *