Вијести, Мишљења

Трка за скупим доларима и еврима у Москви названа – „порезом на непатриотизам“

„ПРАВЕ ПАТРИОТЕ СУ, НАРАВНО, НА ДОБИТКУ, А ОНИ КОЈИ ЗАВИСЕ ОД ЗАПАДА – НА ГУБИТКУ…“

  • Данас се за неоправдано скупе доларе и евре хватају они који су на овај или онај начин повезани са иностранством, ко купује увозне производе или на таласу панике тежи да сачува крваво стечени новац у непријатељској валути. Ти људи као да купују кашу за 200 рубаља
  • Ако ваш живот није везан за потребу да трошите на увоз и путовања у иностранство, неће вас много погодити „паника због долара“. А, ко никако не може без Запада, тај ће, наравно, морати да плати за своје жеље велику рубаљску цену. Може се рећи – платиће порез на свој непатриотизам
Пише: Александар БИЛЕЦКИ, московски блогер

        РУБЉУ су срозали. Подрили су је и она се стропоштала.

        Може се, наравно, викати, захтевати крв виновника… А може се покушати да се разуме и пронађе одговор на питање зашто је то учињено. После одговора на то питање биће јасно како се свако односи према томе и шта нас све чека у години пред нама.

        1. Све што се догађало с рубљом догађало се уз знање председника, а можда и директно под његовом палицом.

        2. Упркос стреловитом паду рубље, Централна банка не само да није убацила на успаничено тржиште резерве девиза и злата, већ није почела ни да штампа рубље.

        3. Јединствена полуга коју је повукла ЦБ јесте повећање дисконтне стопе. Међутим, од тога засад нема никаквог резултата.

        То јест стратегија и тактика ЦБ данас је да на било који начин сачува девизне резерве и не дозволи емисију рубаљске масе.

        Шта то значи? Па, то да ће они којима су потребни долари и еври преплаћивати исте по шпекулативној цени. Сви који су узимали кредите у иностранству отплаћиваће их данас веома скупом рубљом.

        Такође, данас се за неоправдано скупе доларе и евре хватају они који су на овај или онај начин повезани са иностранством, ко купује увозне производе или на таласу панике тежи да сачува крваво стечени новац у непријатељској валути. Ти људи као да купују кашу за 200 рубаља.

        Можда ће неки на сопственој паници банкротирати, али ће после флешмоба свеједно каша остати каша, а њена цена ће се вратити у нормалу.

        Тако да – ко хоће евро и по 100 за долар, тај и нека купује. Успут ће почистити робу из продавница. За буџет земље то је само плус.

        Шта неће поскупети или ће поскупети незнатно у поређењу са увозном валутом? Непокретности, комуналије, гориво, већина намирница и одећа.

        Домаћи апарати, техника, грађевински материјал, метали, аутомобили – све ће то поскупети највише 10-20 одсто. Али, сигурно не неколико пута, као долар. Зашто не неколико пута? Па, зато што штампаног новца у земљи неће бити више, већ значајно мање. Рубља ће постати скупа, и за њу ће сви морати да се озноје.

        Тако да – ако ваш живот није везан за потребу да трошите на увоз и путовања у иностранство, неће вас много погодити „паника због долара“. А, ко никако не може без Запада, тај ће, наравно, морати да плати за своје жеље велику рубаљску цену. Може се рећи – платиће порез на свој непатриотизам.

Мењачница у Москви

Мењачница у Москви

Ето, тако некако. Пошто се води борба, она не може да не закачи свакога. И ту су праве патриоте, наравно, на добитку, а они који зависе од Запада – на губитку…

Ми се боримо за праву ствар. Победа ће бити наша!

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *