Вијести, Регион

Скупштина Aдвокатске коморе Србиjе 22. децембра одлучује о наставку штрајка

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ НУДИ НОВЕ ПРЕГОВОРЕ „СТРУЧНОМ ТИМУ“ АКС

  • Министарство и даље не прихвата главни захтев адвокатуре – да се уговори о промету некретнина само легализују односно оверавају потписима и тражи да јавни бележници буду у главној улози

        АДВОКАТУРА сматра да су неуспешни преговори са Министарством правде који су данас окончани, јер нису усвојени захтеви адвоката који се тичу измена Закона о јавном бележништву, али не искључује могућност њиховог наставка.

       За понедељак је заказана Скупштина Адвокатске коморе Србије на којој ће се делегати из свих комора у њеном саставу изјаснити, односно гласати о даљем току протеста, који траје већ три месеца у целој Србији.

       Један од чланова преговарачког тима АКС Јасмина Милутиновић, која је и председница Адвокатске коморе Чачка, рекла је данас Танјугу да министарство сматра да адвокатура не може добити више од измена Закона које су донете у новембру.

         „Њихов став је да су тим изменама учинили довољан уступак адвокатури – давањем могућности за састављање уговора о промету непокретности који се после солемнизују код јавног бележника. Причали смо само о потреби редефинисања солемнизације односно начина овере“, прецизирала је она.

        Понуђена је међутим измена одредбе по којој се у случају одбијања овере од стране јавног бележника жалба изјављује Комори јавних бележника и понуђено да се жалбе изјављују Основном суду, на чијем службеном подручју јавни бележник обавља своју делатност.

        Милутиновић је указала да је суштина понуђеног да јавнобележнички запис и даље остаје форма за уговоре о промету непокретности, изузев уговора о поклону, што је једини уступак, када су у питању уговори из члана 82, као и опстанак солемнизације за уговоре о промету непокретности.

        Према њеним речима, главни захтев адвокатуре – да се уговори само легализују односно оверавају потписима, није прихватљив за министарство у овој фази преговора.

         „Ми ову фазу преговора оцењујемо као неуспешну. Данас имамо седницу УО АКС а у понедељак скупштину АКС. Након тога ћемо одлучити о даљем току евентуалних преговора и нашег протеста“, напоменула је Милутиновић.

Адвокати су на скупштини 13. септембра донели одлуку да четири дана касније отпочну протест са обуставом рада до испуњења захтева за измене Закона о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде.

   Преговори о захтевима адвоката са Министарством правде вођени су у више наврата, али нису довели до обуставе штрајка адвоката.

        На предлог Министарства правде, Закон о јавном бележништву измењен је у новембру тако што је укинут монополистички положај јавног бележника за састављање уговора о промету непокретности.

       Тим изменама утврђена је могућност да то раде грађани сами или уз помоћ адвоката, у ком случају се нотарска услуга за солемнизацију уговора наплаћује 60 одсто од пуне цене која се плаћа када уговор саставља јавни бележник у форми јавнобележничког записа.

       Недавно је на предлог истог министарства Влада изменила Уредбу о паушалном опорезивању у складу са захтевима адвокатуре.

        Министарство правде позвало је данас представнике стручног тима Адвокатске коморе Србије да наставе преговоре сутра поводом решавања захтева адвокатуре на састанку у Министарству правде.

Адвикати су у праву

Адвикати су у праву

С обзиром да је АКС прекинула данашњи састанак, Министарство правде у доброј вери да до договора дође, позвало је још једном представнике стручног тима да наставе разговоре 21. децембра у Министарству правде, наводи се у саопштењу Министарства.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *