Вијести, Мишљења

THE ECONOMIST: Мораћемо да се навикавамо на водећу улогу Русије у Европи

ЈЕДАН ОД КЉУЧНИХ УРЕДНИКА БРИТАНСКОГ ЛИСТА ЕДВАРД ЛУКАС СМАТРА ДА БРИСЕЛ ЧЕКА ПОРАЗ И ПОВОДОМ ЈУЖНОГ ТОКА

  • По Лукасовом мишљењу, све иде ка слабљењу и NATO и ЕУ. На крају ће Европљани морати да се „навикну на свет у којем Русија игра главну улогу у регионалној и европској безбедности“, или ће покушати да преживе у условима економског рата са Москвом, односно – без руског гаса
  • „Ако све ратоборнији Путин почне да маше својом нуклеарном сабљом, Запад ће се највероватније уплашити и повући назад. Тако неће бити никаквих експлозија. Биће само понижавајући губитак поверења у NATO – назовимо то нуклеарним јецајем“ – закључује уредник међународног  сегмента The Economist

         ЗЕМЉЕ Запада мораће да се навикавају на нове прилике – на водећу улогу Русије на европском континенту – упозорио је уредник међународног сегмента листа The Economist, познати британски новинар Едвард Лукас.

         Уредник The Economist сматра да је један од узрока свега – енергетска зависност земаља ЕУ од Русије. По његовом мишљењу, европске земље никако не могу да утичу на поступање Руса, будући да су за многе земље сопствени интереси на плану снабдевања енергентима важнији од добити Европске уније.

          „Тешко је замислити на који начин ће Европска комисија осигурати поштовање својих одлука поводом руског гасовода Јужни ток, када су споразум о учешћу у том пројекту потписале Италија, Аустрија, Бугарска, Хрватска и Словенија. Чини се да су амбициозни покушаји ЕУ да успоставља правила на енергетском тржишту европског континента претрпели потпуни неуспех. Руска Федерација се показала исувише јаком. Почиње нова епоха: земље ЕУ више не размишљају о широким интересима, занемарују правила која више нису актуелна и покушавају да нађу ефикасније узајамно разумевање са Русијом“ – прокоментарисао је ситуацију Лукас.

         Према томе, по мишљењу британског новинара, из описаног стања ствари произлази и постепено признавање водеће улоге Москве на европском континенту.

          „Русија може да поврати своју кључну улогу у националној политици и доношењу одлука многих земаља источног дела Европе, а таква активност, нажалост, већ се очитује у Чешкој, Бугарској и Хрватској. Земље које су захладиле односе са Кремљом биће приморане да се помире са ситуацијом да ће њихове бираче и предузетнике гас скупље коштати. Они који су спремни да играју како други свира – добиће повољније понуде“ – пише уредникThe Economist-а

         По мишљењу Едварда Лукаса, све то доводи до слабљења NATO-а и ЕУ. На крају ће Европљани морати да се „навикну на свет у којем Русија игра главну улогу у регионалној и европској безбедности“, или ће покушати да преживе у условима економског рата са Москвом, односно – без руског гаса.

          „Наравно, то ће довести до неколико година рецесије, незапослености и одрицања. Очигледно је да таква будућност за бираче и политичаре није сувише утешна. Али, некако ће је, ипак бити…“ – описује британски новинар могући сценарио развоја догађаја. Истовремено, војна конфронтација NATO и Русије, по његовом мишљењу, нема изгледа.

Едвард Лукас

Едвард Лукас

„Ако све ратоборнији Путин почне да маше својом нуклеарном сабљом, Запад ће се, највероватније уплашити и повући назад. Тако неће бити никаквих експлозија. Само понижавајући губитак поверења у NATO – назовимо то нуклеарним јецајем“ – закључује уредник међународног сегмента The Economist.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *