Вијести, Свијет

Земан затворио врата своје резиденције америчком амбасадору Ендрјуу Шапиру

ШАПИРО ОЦЕНИО ДА ЗЕМАНОВ ОДЛАЗАК НА ПАРАДУ У МОСКВИ ДИСКРЕДИТУЈЕ СТАВ ЗАПАДА О УКРАЈИНИ

  • Председник Чешке: „За амбасадора Шапира су затворена врата Прашког града (резиденције чешких председника). Незамисливо је да амбасадор Чешке у Вашингтону саветује председнику САД куда треба да путује. Нећу дозволити ни једном амбасадору да се меша у програм мојих посета иностранству”

         ПРЕДСЕДНИК Чешке Милош Земан оценио је да је „недопустива”  критика са којом је на његов рачун иступио амбасаодр САД у Прагу Ендрју Шапиро због намере да 9. маја присуствује прослави 70-годишњице Победе у Москви.

         „За амбасадора Шапира су затворена врата Прашког града (резиденције чешких председника). Незамисливо је да амбасадор Чешке у Вашингтону саветује председнику САД куда треба да путује. Нећу дозволити ни једном амбасадору да се меша у програм мојих посета иностранству” – нагласио је Земан.

         Шапиро је Чешкој телевизији рекао да ће Земаново присуство на свечаностима у Москви „довести до дискредитације позиције Запада поводом Украјине”.

         Земанов одлазак у Москву – нагласивши да то важи и за могући одлазак других лидера из ЕУ – назвао је при том „кратковидим”.

Земан затворио врата своје резиденције америчком амбасадору Ендрјуу Шапиру

Земан затворио врата своје резиденције америчком амбасадору Ендрјуу Шапиру

Земан се, иначе, отворено изјаснио и против покушаја да се Русија изолује:

„Са Русијом треба одржавати и развијати односе који се неће базирати само на трговини. Треба нам и стратешко партнерство са Русијом, на пример – у борби са међународним тероризмом”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *