Вијести, Технологија и Наука

Почиње потера за антиматеријом, тамном материјом и енергијом и тајном Великог праска

ЦЕРН ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПОНОВО ПОКРЕНУО СВОЈ ВЕЛИКИ ХАДРОНСКИ СУДАРАЧ

  • Генерални директор ЦЕРН-а, Ролф Дитер ХОЈЕР: „Са новим нивоом енергије, Велики хадронски колајдер ће физици отворити нове хоризонте и дати прилику за нова открића. Нестрпљив сам да сазнам шта природа још може да нам приреди и открије”
  • У градњи сударача и у досадашњим експериментима учестовало је око 100.000 људи из 44 земље. Коштао је 7,5 милијарди евра, а годишње троши струје колико град од милиона становника

         ЕВРОПСКА организација за атомска истраживања – ЦЕРН – поново је, после две године паузе, покренула свој Велики хадронски сударач (колајдер), односно – највећи светски акцелератор атомских честица.

         Портпарол ЦЕРН Арно Марсолије кратко је саопштио: „Поново је кренуо, све протиче добро”.

         Генерални директор ЦЕРН-а, Ролф Дитер Хојер, био је једнако добро расположен и оптимистичан: „Са новим нивоом енергије, Велики хадронски колајдер ће физици отворити нове хоризонте и дати прилику за нова открића. Нестрпљив сам да сазнам шта природа још може да нам приреди и открије”.

         Велики хадронски сударач је требало да стартује крајем марта.

         Током протекле две године, сударач је ремонтован, чишћен и модернизован да би могао да енергију сударања снопова протона подигне од 8 до 13 ТеВ. Тај енергетски ниво ће бити достигнут почетком јуна.

         Експерименти ће се изводити у четири правца: одређивање параметара Хигсовог бозона, трагање за одговором шта ј била Васељена у првим тренуцима после Великог праска, шта су тамна материја и тамна енергија и – због чега у Васељени постоји мал количина антиматерије?

         Сударач се налази недалеко од Женеве, а хадронским се назива зато што у његовим детекторима долази до сударања хадрона – елементарних честица састављених од кваркова.

Почиње потера за антиматеријом, тамном материјом и енергијом и тајном Великог праска

Почиње потера за антиматеријом, тамном материјом и енергијом и тајном Великог праска

У градњи сударача и у досадашњим експериментима учестовало је око 100.000 људи из 44 земље.

Коштао је око 7,5 милијарди евра, а годишње троши струје колико град од милиона становника.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *