Вијести, Свијет

Због гриже савести убио се амерички пилот који је бомбардовао Србију

americki-pilot-bombardovanje-srj-srbija-samoubistvo

Амерички борбени пилот потпуковник Харолд Ф. – Хуч Мајерс убио се јер није могао да издржи притисак савести и сталне ноћне море, које су га мучиле од 1999. године и бомбардовања Србије и Црну Горе.

Мајерс је пре неколико месеци пензионисан уз дијагнозу посттрауматског стресног синдрома, познатог и као ”вијетнамски синдром” и тешке депресије.

Његова супруга каже да 12. септембра ништа није слутило да ће Мајерс дићи руку на себе.

– Провели смо предиван дан заједно, били смо на ручку, уживали. Али је он ћутао више него обично. Такав је био стално последњих неколико година… А када смо дошли кући, извукао је пиштољ и рекао: ”Извини, не могу више да издржим”, а онда испалио хитац у слепоочницу  – рекла је уплакана Елизабет и додала да ће га памтити као правог, истинског хероја.

За разлику од њене изјаве, локална полиција тврди да је у дом Мејерсових дошла на позив о пријави породичног насиља. Полиција верује да је Мејерс претио супрузи пиштољем, после чега је она побегла из куће. Елизабет Мејерс, међутим, и даље негира да је између ње и мужа било сукоба.

Према изјавама Мејерсових пријатеља, којима се поверавао, пилот је имао ноћне море.
– Сањао је људе како горе од бомби, њихову вриску, јауке. Сањао је децу, старце, раскомадана тела… Најгоре је било када није могао да се пробуди и поред таквих снова. То му је очигледно дошло главе – рекао је један од његових пријатеља.

Мајерс је учествовао у бомбардовању бројних жаришта у свету. Пре НАТО агресије на СРЈ под називом “Милосрдни анђео”, бомбардовао је и циљеве у Републици Српској, а учествовао је и у операцијама у Ираку и Авганистану.

Амерички медији преносе да је био више пута награђиван и одликован.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *