Вијести, Свијет

Зашто Бијела кућа крије доказе ако их има?

135420

ВАШИНГТОН – „Вашингтон пост“ критикује администрацију Бијеле куће, јер не жели да покаже јавности никакве доказе који поткрепљују тврдње да су припадници сиријског режима користили хемијске отрове, већ тражи да јој се вјерује на ријеч.

Прије десет година /“случај Ирак“/ јавност је била, баш као и данас, упозната о случају у којем су и демократе и републиканци били увјерени у вјеродостојност тајних доказа. Испоставило се да су били у криву.

Данас америчка администрација од јавности очекује да вјерује њиховим тврдњама да су тајни докази – увјерљиви, те да су њихови планови за нови рат – солидни. Али, не желе открити никакве детаље.

Које су процјене за колатералну штету? „Ниже од одређеног броја, о којем бих с вама радије разговарао на затвореном састанку“, званичан је одговор.

Које би мјере осигурале да ће војна акција бити ограничена? „О томе можемо разговарати на затвореној сједници“, гласи одговор.

Како би Русија и други сиријски савезници реаговали на амерички напад? „Сви смо сагласни да би о том питању требало расправљати на затвореној сједници“, одговара државни секретар Џон Кери.

Лист подсјећа да је Кери недавно пред вањскополитичким домом Конгреса изјавио да је добио имејл у коме стоји да је „сиријски генерал, министар одбране или бивши министар – пребјегао у Tурску“.

Неколико минута касније Кери је ревидирао своју изјаву: имејл који је примио заправо је био Ројтерсов извјештај у коме се спомиње да је у Tурску пребјегао бивши министар одбране.

„Ројтерс сада тврди да бивши министар ипак није пребјегао“, рекао је на крају Кери.

Управо у томе лежи проблем са случајем који Обамина администрација гради око напада на Сирију. Државни функционери тврде да посједују неспорне доказе да је Асад користио „сарин“ против властитог народа.
С њим су сагласни и законодавци, који о цијелој ситуацији расправљају на тајним састанцима.

И док чланови Конгреса почињу да подржавају напад на Сирију, америчка јавност остаје скептична. Зашто? Можда зато што им Влада не жели открити своју „малу тајну“.

„Tоп сикрет „, писало је на обавјештењу о сједници вањскополитичког одбора Сената. Исто је стајало и на обавјештењу о сједници Сенатовог Одбора оружаних снага. На отвореним сједницама тражено је да законодавци своја питања сачувају за – затворене сједнице.

Наоружавање сиријске опозиције? Tо захтијева расправу на затвореној сједници.

Размјере могућег војног напада? О томе радије на затвореној сједници.

Има ли Хезболах хемијско оружје? О томе треба разговарати на затвореној сједници…

На сједници у сриједу државни секретар Џон Кери рекао је да, „без сумње, докази показују да је Асадов режим припремао хемијски напад“. Након тога је додао: „У одговарајућем окружењу показаћемо вам додатне доказе до којих смо данас дошли“.

Није ли „одговарајуће“ да америчка јавност буде упозната са чврстим доказима о којима се говори – пита „Вашингтон пост“ у коментару.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *