Вијести, Регион

БиХ: Фанатични борци иду у Сирију

Mideast Syria

Сарајево — Више од 50 ратника који су последњих месеци били у ратним зонама, углавном Сирије, међу којима је и двадесетак рањених, вратило се у БиХ.

Истовремено, у џихад је отишло око 70 нових бораца.

Прецизну евиденцију оних који су отишли у рат, као ни оних који су се вратили, нема ниједна надлежна служба у БиХ, а упућени тврде да су потпуно фанатизовани и да представљају опасност не само за БиХ већ и за регион.

Како је „Гласу Српске“ изјавио извор близак службама провере оних који у БиХ ангажују борце за светска ратишта, џихадисти из БиХ у ратним зонама остају најчешће од три до шест месеци.

„Тада, или преузимају команду, или се враћају у БиХ. У последњих девет месеци у БиХ се у неколико група вратило укупно 52 ратника. Истовремено, у том периоду као њихова замена на ратиште у Сирији из БиХ је отишло око 70 нових ратника“, рекао је он.

Додаје да тренутно у Хаџићима има пет ратника повратника из Сирије, у Мостару и Горњој Маочи по четири, у Травнику и Тешњу по три, у Бугојну и Ошвама по два.

Они су сада потпуно фанатизовани и представљају велику опасност не само за БиХ, већ и за регион. Неки постају службени Ал-Каидини инструктори. Други у својим предавањима, у којима се емотивно позивају на „своју сиријску сузу“, „сиријске насмејане шехиде“, шире верски фанатизам, описао је он.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *