Вијести, Свијет

Запад је спреман да у својим односима са Украјином уважи интересе Русије

ЕРЛЕР: УКРАЈИНА ИМА ПУНО ПРАВО ДА ОДЛУЧУЈЕ О СВОМ ПОЛИТИЧКОМ КУРСУ И ОДНОСИМА СА ЕУ

        ЗАПАД је спреман да узме у обзир интересе Русије поводом жеље Украјине да се прикључи Европској унији преко споразума о асоцијацији и слободној трговини – објавио је Гернот Ерлер, функционер владе Ангеле Меркел задужен за сарадњу са Русијом, централном Азијом и земљама укљученим у Источно партнерство.

        Ерлер је нагласио да је ЕУ ради тога већ одложила примену споразума о слободној трговини са Украјином до 1. јануара 2016. године јер је респектовала страховања Русије да ће преко Украјине на њено тржиште стизати јефтина роба из ЕУ. Додао је да ће се заједничко решење тражити кроз преговоре који ће уследити.

        Наравно, није ни поменуо да су и Берлин и Брисел (заједно са Американцима) прво организовали државни удар у Кијеву и да су покушали да споразум о слободној трговини наметну одмах и силом. Без обазирања на Русију и њене интересе.

        Ерлер је, иначе, истовремено поручио Москви: „Русија је потписница споразума који опредељује да свака држава има право да одређује сопствени политички курс. То се не може доводити у питање. То је део суверених права сваке државе. Стога и Украјина има право да сама одлучује хоће ли или неће потписивати споразум о асоцијацији са ЕУ“.

Гернот Ерлер

Гернот Ерлер

Кијев и Брисел су 21. марта прошле године – одмах после преврата – потписали политички део споразума о асоцијацији Украјине са ЕУ, а 27 јуна – „економски блок“.

Врховна Рада (парламент) Украјине ратификовала је 16. септембра споразум о асоцијацији са ЕУ.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *