Вијести, Регион

„Коме је Тачи мио – у кући му био“, „Стићи ће вас клетва владичина“

У ПОДГОРИЦИ ДОЧЕКАН ГНЕВНИМ ПОВИЦИМА: „УБИЦО, М’РШ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ!“

  • Миленко ЈОВАНОВИЋ: Данас се над Црном Гором надвио још један огромни црни облак. Црњи и од онога од 9. октобра 2008. године, када је не питајући Црну Гору, када је не питајући њене грађане, ординацију за вађење људских срца и бубрега и масакрирање Срба и Црногораца, режим у Подгорици признао за државу. У Црну Гору је, да би се наругао њеним грађанима, њеној часној историји и традицији, али и да би још једном заклао већ његовом џелатском руком заклане косметске Србе и Црногорце – стигао масовни убица и злогласни терориста Хашим Тачи
  • Црногорска полиција је на све начине покушала да минира протест у Подгорици. Наредила је да се угаси разглас на бини док је емитована Пркосна пјесма, како се не би „реметио мир“ док разговарају Тачи и његови црногорски домаћини
  • На протесту је дошло и до мањег инцидента – гурања полиције и окупљених, који су узвикивали „Косово је срце Србије“
  • Полиција је више од сат задржала организаторе протеста – председника Савеза удружења расељених Косова и Метохије Миленка Јовановић и председника Мировног покрета „Не у рат – не у NATO“ Гојка Раичевића

        ИСПРЕД виле „Горица“ у Подгорици данас је одржан протест, поводом доласка у Црну Гору ратног злочинца Хашима Тачија.

        Протест су организовали Савез удружења расељених у Црној Гори, Удружење Црногораца Метохије и Удружење породица киднапованих, несталих и убијених на Косову и Метохији „Божур”.

         „Данас се над Црном Гором надвио још један огромни црни облак. Црњи и од онога од 9. октобра 2008. године, када је не питајући Црну Гору, када је не питајући њене грађане, ординацију за вађење људских срца и бубрега и масакрирање Срба и Црногораца, режим у Подгорици признао за државу. У Црну Гору је, да би се наругао њеним грађанима, њеној часној историји и традицији, али и да би још једном заклао већ његовом џелатском руком заклане косметске Србе и Црногорце – стигао масовни убица и злогласни терориста Хашим Тачи. На педесетак метара ваздушне линије од ове бине, у овом тренутку канибал и главосјеча из Дренице пресвучен у одијело разговара са државним врхом Црне Горе“, казао је предсједник Савеза удружења расељених Миленко Јовановић.

        Он је навео да на дневном реду разговора у Подгорици сигурно није Тачијева одговорност за прогон 250 хиљада Срба и свих 30 хиљада Црногораца са Косова и Метохије, којима се повратак не дозвољава ни након 15 година.

         „На дневном реду није ни Тачијева одговорност за  трговину органима наших отетих рођака, пријатеља и кумова, међу којима има и Вујановића и Ђукановића и Кривокапића. На дневном реду је покушај легализације геноцида и етничког чишћења за које су Хашим Тачи, његова ОВК и њихови NATO савезници искључиви и једини кривци“, истакао је Јовановић.

        Према његовим ријечима, на дневном реду није ни „Жута кућа“, ни оптужница ПССЕ и Дика Мартија, као што није ни правоснажна пресуда из 1998. године којом је Тачи осуђен на 10 година затвора због тероризма.

         „Не разговара се данас у вили „Горица“ ни о потјерници државе Србије која је за њим расписана због те пресуде, због чега у централну Србију не смије ни да крочи. Није дошао Хашим Тачи овдје ни да би погледао у очи ове људе из првих редова који са сликама своје браће, сестара, мајки, очева, синова и кћери, траже од њега да их врати макар и мртве, макар и са повађеним срцима и бубрезима, да бар њихове остатке достојни сахране, да би имали гдје да им свеће упале“, казао је Јовановић.

        Оптужују нас, додао је он, ових дана они који су водили ратове за мир, да не поштујемо државу Црну Гору.

         „Они који са традиционалном  Црном Гором немају ништа заједничко. Они, који заборављају да су наши преци за разлику од њих прославили Црну Гору, и као такви населили Косово и Метохији одлуком краља Николе, односно вратили се тамо одакле су преци наших предака овдје и дошли након Боја на Косову и створили Црну Гору. Управо из поштовања према прецима, према Црној Гори и њеној историји и традицији, наша је обавеза да данас подсјетимо нашег и џелата Црне Горе  – да је крв људска храна наопака. Да подсјетимо да је Тачију мјесто у Хагу, а не у Црној Гори, на слободи“, нагласио је Јовановић.

        Са нама је, додао је он, савест Црне Горе, са нама су грађани Црне Горе који саосећају са онима које је Тачи протерао, са онима чије најмилије тај монструм и европски касапин број 1 поклао.

         „Са нама су сви којима је до мира, слободе и поштовања људских права и слобода. Зато је наша заједничка порука Хашиму Тачију са овог мјеста – убицо одлази“, поручио је Јовановић.

        У име организатора, окупљеним грађанима захвалио се и Игор Дамјановић.

         „Храбри грађани Подгорице,  наша напаћена браћо са Косова и Метохије, уважени представници политичких партија,  желим да вам се у име органозатора захвалим на присуству на мирном протестном скупу поводом доласка лажног министра лажне државе Косово  Хашима Тачија.  Као поштоваоци Његошевог косовског завјета позивам вас да мирно и достојанствено покажемо неслагање са црногорском влашћу која се одлучила да угости ратног злочинца“, казао је Дамјановић.

        Окупљени су носили транспаренте са порукама: „Хашиш Тачи“, „Коме је Тачи мио у кући му био“, „Коме је Принцип терориста и касапин је хуманиста“, „Ко с ђаволом тикве сади – о главу му се лупају“, „Стићи ће вас клетва владичина“, „Ратни злочинац Хашим Тачи“, „Оваквог госта и лудоме доста“, „Мило и Тачи – браћа по матери“, „Наш пријатељ из сусједства, не хвала“, „Зона сумрака у вили Горица“, „Не зна Тачи с ким се качи“, „Косово се мора бранити свим средствима – (Мило) прије лицитације“, „Пошто образ, премијеру?“…

        Уочи протеста, митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством служио је заупокојену литургију и помен жртавама албанског терора на Косову и Метохији,  у подгоричкој цркви Светог Ђорђа.

        На протесту су учествовали представници Нове српске демократије, Социјалистичке народне партије, Демократске народне партије и више невладиних организација.

        С друге стране, црногорска полиција је на све начине покушала да минира протест у Подгорици, поводом доласка ратног злочинца Хашима Тачија.

        Полиција је тако наредила да се угаси разглас на бини док је емитована Пркосна пјесма, како се не би „реметио мир“ док разговарају Тачи и његови црногорски домаћини.

        Истовремено, полиција је више од сат задржала организаторе протеста – председника Савеза удружења расељених Косова и Метохије Миленка Јовановић и председника Мировног покрета „Не у рат – не у NATO“ Гојка Раичевића.

        Осим детаљног претреса и легитимисања, полицију је занимао и садржај транспарената који треба да се појаве на протесту. Незванична информација јесте да је тужилац чак тражио и њихово хапшење.

        На протесту је дошло и до мањег инцидента – гурања полиције и окупљених, који су узвикивали „Косово је срце Србије“. Полиција је током протеста послала и појачање испред Виле „Горица“.

        На крају протеста, који је трајао око пола сата, организатори су позвали окупљене да се разиђу да не би, како су казали, насели на провокације што би одговарало режиму.

        Полиција је током читавог јучерашњег дана позивала на информативне разговоре на десетине грађана Подгорице, Бара, Сутомора и Колашина, поводом организације протеста испред Виле „Горица“, а са том праксом застрашивања наставила је и током читаве ноћи, као и јутрос.

        Иначе, јаке полицијске снаге под пуном ратном опремом блокирале су читав део Подгорице у околини Виле „Горица“.

        Вилу „Горица“, због доласка Тачија, оптуженог за најтеже ратне злочине, обезбеђује 650 полицајаца, који су распоређени у неколико кругова.

        Тачи, звани „змија“, у Подгорици ће се састати са председником државе Филипом Вујановићем, председником Скупштине Ранком Кривокапићем, премијером Милом Ђукановићем и шефом дипломатије Игором Лукшићем.

„Коме је Тачи мио - у кући му био“, „Стићи ће вас клетва владичина“

„Коме је Тачи мио – у кући му био“, „Стићи ће вас клетва владичина“

Некадашњи командант терористичке „ОВК“ вечерас ће посетити и Улцињ, где ће се састати са са представницима албанских партија и јавних личности из Црне Горе.

ИН4С

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *