Вијести, Свијет

Захарченко: Кијев је направио стратешку грешку када је војно кренуо на Донбас

ПУНИ ТЕКСТ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПОРУКЕ УКРАЈИНИ ПРЕДСЕДНИКА ДОЊЕЦКЕ И ЛУГАНСКЕ РЕПУБЛИКЕ

  • Наши овлашћени представници Денис Пушиљин и Владислав Дејнего имали сва овлашћења за усаглашавање документа о прекиду ватре, повлачењу тешког наоружања са линије фронта и усаглашавања око нове линије разграничења. Супротно томе, представници Кијева се прво нису појавили на преговорима, а затим су дошли на њих с нејасним овлашћењима 
  • Нова фаза операције у Донбасу почела након што је украјинској војсци дато наређење да заузме аеродром у Доњецку, који према минским споразумима треба да контролише ДНР. Били смо приморани да одговоримо, да истиснемо противника са аеродрома. После тога је председник Украјине Петар Порошенко  наредио офанзиву целом линијом фронта. Природа и димензије те офанзиве и злочина јасно указују на то да се Кијев за њих унапред припремао и планирао их
  • У јануару смо мали 242 мртва цивила, 273 рањена, уништене су 434 зграде, погинула су 92 припадника оружаних снага ДНР и ЛНР, 411 је рањено

        КИЈЕВ је направио стратешку грешку када је прошле године заратио против Донбаса – оценио је председник Доњецке Републике Александар Захарченко.

         „Украјина и даље стратешки греши. Она још – нагласио је Захарченко – не схвата где је дошла. То и јесте једна од стратешких грешака Петра Порошенка и украјинске власти“.

        Председници ДНР и ЛНР претходно су за неуспех сусрета Контакт групе у Минску окривили украјинску страну.

        У заједничкој изјави, Захарченко и Игор Плотницки (председник Луганске Републике) нагласили су да је за почетак дијалога потребно да овлашћени представник Кијева добије овлашћења, прекид гранатирања насељених места у Донбасу од стране украјинских снага, као и утврђивање фактичке линије разграничења. 

         „Преговори у Минску нису дали резултат и пропали су искључиво кривицом украјинске стране.

        Још једном потврђујемо да су наши овлашћени представници Денис Пушиљин и Владислав Дејнего имали сва овлашћења за усаглашавање документа о прекиду ватре, повлачењу тешког наоружања са линије фронта и усаглашавања око нове линије разграничења.

        Њихова овлашћења су јавно потврђена указима председника ДНР и ЛНР.

        Супротно томе, представници Кијева се прво нису појавили на преговорима, а затим су дошли на њих с нејасним овлашћењима“ – наводи се у изјави Захарченка и Плотницког. 

         „С тим у вези, сматрамо да изјаве представника Кијева и ОЕБС да су преговори у Минску пропали кривицом представника ДНР и ЛНР апсолутно не одговарају стварности и да искривљују реалну слику.

        За преговоре није спреман Кијев, господин Порошенко (председник Украјине), који се баца тамо-вамо и плаши се да преузме одговорност“ – истиче се у изјави.

        Председници република су напоменули да је нова фаза операције у Донбасу почела након што је украјинској војсци дато наређење да заузму аеродром у Доњецку, који према минским споразумима треба да контролише ДНР.

         „Били смо приморани да одговоримо, да истиснемо противника са аеродрома, одакле су стално вршени артиљеријски напади на стамбене четврти Доњецка и и друга насељена места“ – рекли су председници ДНР и ЛНР.

         После тога, каже се у изјави, председник Украјине Петар Порошенко је наредио офанзиву целом линијом фронта, Луганск, Доњецк, десетине других градова у Донбасу били су подвргнути страховитим ударима.

          „Природа и димензије тих злочина јасно указује на то да се Кијев за њих унапред припремао и планирао их.

         У стамбеним четвртима су се бацале и бацају се супертешке авионске бомбе, с велике висине, користе се вишецевни ракетни бацачи, артиљерија великог калибра и минобацачи.

         Из њих се гађа неселективно“ – навели су председници у саопштењу и додали да је у таквим условима донета одлука да се украјинске снаге и њихова артиљерија одбаце што даље од Луганска и Доњецка.

          „Цена за остварење тог циља је јунаштво и погибија наших борбених другова.

         У јануару смо мали 242 мртва цивила, 273 рањена, уништене су 434 зграде, погинула су 92 припадника оружаних снага ДНР и ЛНР, 411 је рањено.

         Кијев баца у ватру необучене резервисте.

         Штавише, приморавају их да ратују користећи одреде који спречавају повлачење. Просто нам их је жао.

         А прави „легионари“ – високи официри и њихови ментори – беже чим чују прве пуцње“ – каже се у саопштењу.

Александар Захарченко и Игор Плотницки

Александар Захарченко и Игор Плотницки

Захарченко и Плотницки наглашавају да су на преговорима у Минску њихови представници поново предложили линију разграничења од прошле године, напомињући да су у јануару већ закључили примирје уз тај услов.

„Договорили смо линију од 19. септембра, иако смо схватали да је она преблизу нашим градовима.

Али смо полазили од тога да ће артиљерија у складу с минским меморандумом бити повучена“ – истакли су председници република.

Уместо повлачења тешке технике, навели су они, Кијев је прегруписао и појачао снаге, а затим прешао у офанзиву.

„Нисмо ми започели борбена дејства, ми нисмо давали таква наређења, издржали смо притисак, имали тешке одбрамбене борбе и одбацили нападаче.

Ви сами убијате на стотине Украјинаца. Ви чините злочин против свог сопственог народа. Нама крв није потребна. Спремни смо да се зауставимо, али само тамо где се налазимо сада“ – пише у саопштењу.

„Тражимо од Кијева да седне за сто и преговара.

Поновићемо се, наши представници, за разлику од ваших, имају сва потребна овлашћења.

Позивамо међународну заједницу и европске структуре да, коначно, отворе очи и да утичу на кијевске владаре, да не допусте даљу војну ескалацију“ – истакли су Захарченко и Плотницки.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *