Вијести, Свијет

За независност трећина Шкота

1978964401_864791e391

Лондон – Најновија истраживања јавног мњења показују да независност од Велике Британије подржава трећина Шкота, али се стиче утисак да је подршка за независност међу уметницима још већа, објавио је Дојче веле.

Шкотска ће на референдуму 18. септембра 2014. године одлучити да ли остаје у саставу Уједињеног Краљевства, а уметници су организовањем жучних расправа на ту тему у овој земљи доспели у центар дебате.

Тако се у средишту пажње нашао Центар савремене уметности у Глазгову, један од најпрометнијих простора у граду, где се енергично расправља о најврелијој теми ове сезоне – шкотској независности.

Док поједини уметници упозоравају да би глас за независност могао да оконча „културно чудо“ у овом граду и да засад нису непознате последице отцепљења по културни сектор, у дебати је до сада, ипак, био јачи глас оних који су за отцепљење Шкотске.

„Људи генерално не верују политичарима, тако је више вероватно да ће креативни људи имати већи утицај. Много уметника и других креативних људи је одувек предводило разне ствари, науку, политику… Нема науке без научне фантастике“, каже музичар Мет Дојл.

Владајућа коалиција премијера Дејвида Камерона, као и опозициона Лабуристичка странка, снажно се противе шкотској независности и страхују да би глас „за“ умањио глобални утицај Велике Британије и угрозио средства за спречавање нуклеарних напада која се налазе у Шкотској.

Британска влада је тако пре два дана објавила извештај у коме је наведено да би у случају гласања за независност безбедност и Британије и Шкотске могла да буде ослабљена.

Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *