Свијет

За иступање Велике Британије из Европске уније изјаснило се 250 њених бизнисмена

НОВИ УСПЕХ ЕВРОСКЕПТИКА ИАКО НА КАМЕРОНОВОЈ СТРАНИ „РАТУЈУ“ И АМЕРИЧКЕ РЕЈТИНГ-АГЕНЦИЈЕ

        ГРУПА од 250 познатих и важних британских бизнисмена и инвеститора објавила је да подржава излазак земље из Европске уније.

        Табор британских евроскептика прогласио је њихову одлуку својим „новим успехом уочи јунског референдума“.

        За иступање из ЕУ су се, поред осталих, изјаснили: бивши шеф банке HSBC Мајкл Џогеган, власник мреже гастропабова JD Wetherspoon Тим Мартин, а такође познати хотелијер сер Роко Форте.

        Један од иницијатора формирања групе и њеног јавног наступа је и Џон Лонгворт, бивши шеф Британске трговинске коморе који је био присиљен да поднесе оставку након што се јавно изјаснио да иступање своје земље из ЕУ.

        Лонгворт је додатно објаснио: „Остати у ЕУ или изаћи – то је најважнија политичка дискусија за целу нашу генерацију. Бизнис се поводом тог питања већ поделио. Упркос томе што су многе компаније принуђене да се мире са сталним мешањем власти ЕУ у свој бизнис, а и са проблематичним правилима и нормама од којих је користи имао само уски круг бизнисмена“.

        Лонгворт је имао у виду да су се за останак у ЕУ изјаснили босови рударских компанија Rio Tinto и Billiton, војне BAE Systems, телекомуникационих Vodafone и BT, банке HSBC, авио-компаније Easy Jet, аутомобилске Jaguar Land Rover, трговинског ланца Marks and Spencer, аеродрома Хитроу и Гатвик.

        Намеру премијера Дејвида Камерона да задржи Велику Британију у ЕУ подржали су и странци. Међу њима шеф швајцарске банке Credit Suisse Тиџејн Тиам.

        На Камероновој страни „ратују“ велике америчке рејтинг-агенције Moody`s и Fitch.

        Референдум о чланству Велике Британије у Европској унији биће одржан 23. јуна.

Камерон је пре заказивања референдума са Бриселом договорио једну врсту специјалног статуса за Велику Британију унутар ЕУ. Тај статус подразумева и да мигранти у наредних седам година неће имати доступ британским социјалним фондовима.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара