Свијет

Владимир Путин: ЕвроПРО није ради заштите, САД тиме повећавају свој нуклеарни потенцијал

ИЗ СОЧИЈА – ГДЕ СЕ СРЕО СА ВОЈНИМ ВРХОМ – ПОРУЧИО РУМУНИМА

  • „Ако Американци – користећи светске медије – некога још и могу држати у заблуди да њихов систем противракетне одбране није претња за Русију, или да је то искључиво одбрамбени систем, тиме у заблуду неће довести никога ко седи за овим столом. Никога ко присуствује овом саветовању. Јер, то није одбрамбени систем – то је саставни део нуклеарног стратешког потенцијала САД који је постављен на периферији“
  • Путин је поручио Вашингтону да довођењем ПРО у Румунију крши одредбе споразума о уништавању ракета средњег и малог домета. И објаснио: „Лансирне рампе које су инсталиране у Румунији – могу се користити и за лансирање таквих ракета… Долазак америчких радара у Румунију компликује међународну ситуацију око Русије“
  • Руски лидер је поновио да се Русија неће упуштати у нову трку у наоружању: „Тога неће бити, али ћемо планове свог наоружавања кориговати имајући у виду нову претњу. Нећемо излазити из утврђених финансијских оквира, али ћемо купирати и нове претње по безбедност Русије“

        ПОСТАВЉАЊЕ америчког система противракетне одбране у Европи – то није заштита, већ – повећавање америчког нуклеарног потенцијала, оценио је Владимир Путин.

        Он је у Сочију, за време саветовања са кључним војним командантима и врхом Министарства одбране и Генералштаба – додатно нагласио и прецизирао:

        „Ако Американци – користећи светске медије – некога још и могу држати у заблуди да њихов систем противракетне одбране није претња за Русију, или да је то искључиво одбрамбени систем, тиме у заблуду неће довести никога ко седи за овим столом. Никога ко присуствује овом саветовању. Јер, то није одбрамбени систем – то је саставни део нуклеарног стратешког потенцијала САД који је постављен на периферији“.

        Путин је објаснио да под „периферијом“ има у виду „Источну Европу“. Притом је лидерима земаља које „примају“ америчку ПРО треба да знају:

        „Нека знају да су досад живели спокојно и у безбедности. Јер, Русија је сада – после постављања елемената америчке ПРО – принуђена да размишља како да купира ризике по своју безбедност“.

        Путин је поручио Вашингтону да довођењем ПРО у Румунију крши одредбе споразума о уништавању ракета средњег и малог домета. И објаснио: „Лансирне рампе које су инсталиране у Румунији – могу се користити и за лансирање таквих ракета“.

        Руски лидер је посебно нагласио: „Долазак америчких радара у Румунију компликује међународну ситуацију око Русије. Последњи догађаји показују да се ствари на том плану не побољшавају. На жалост, погоршавају се“.

        Додао је да су Американци фактички одбацили све предлоге Москве о сарадњи у сфери противракетне одбране и наставио:

        „Нама су све донедавно тврдили да је ПРО у Европи потребна ради заштите Запада од ракетних и атомских претњи Ирана. Где су те претње сада? Нема их! А рад на ПРО се наставља“.

        Путин је подвукао да се ради о намери САД да промене стратешку равнотежу у свету у своју корист.

Путин са врхом Министарства одбране и Генералштаба

Путин са врхом Министарства одбране и Генералштаба

Поновио је да се Русија неће упуштати у нову трку у наоружању:

„Тога неће бити, али ћемо планове свог наоружавања кориговати имајући у виду нову претњу. Нећемо излазити из утврђених финансијских оквира, али ћемо купирати и нове претње по безбедност Русије“.

Американци су поред румунске војне базе Девосело поставили моћан радар и центар за управљање мобилним батеријама са 41-ом ракетом-пресретачем SM-3.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара