Вијести, Свијет

Венецуела понудила азил Сноудену

031070

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро понудио је азил бившем сараднику ЦИА Едварду Сноудену. Могућност за азил Сноудену разматра и Никарагва.

Венецуела тако пркоси званичном Вашингтону, који тражи његово хапшење због откривања детаља о тајном америчком програму за надзор.

„У име достојанства Јужне Америке, одлучио сам да Едварду Сноудену понудим хуманитарни азил“, изјавио је Мадуро на војној паради поводом дана независности Венецуеле.

„Он је један младић који је испричао истину, у духу побуне, о томе да САД шпијунирају цијели свијет“, истакао је предсједник Венецуеле.

Вјерује се да се Сноуден који је разоткрио амерички „тајни“ програм за надзор, што је изазвало и затегнутост у односима између Вашингтона и његових савезника, још налази у транзитном одјељењу московског аеродрома Шереметјево, одакле је до сада поднио захтјеве за азил у више од 20 земаља.

Није познато како ће Сноуден реаговати на Мадурову понуду, нити како би дошао до Венецуеле, уколико прихвати понуду. Не постоје директни летови између Москве и Каракаса, а уобичајено је да путници на тој линији пресједају у Хавани. Није познато ни да ли би кубанске власти одобриле Сноудену прелазак преко своје територије.

Предсједник Никарагве Данијел Ортега такође је синоћ изјавио да је од Сноудена примио захтјев за азил и да би „могао да га прихвати, ако околности то дозволе“.

Иако амерички председник Барак Обама јавно не показује да нарочито брине за Сноуденово кретање, драма због лета боливијског предсједника Ева Моралеса, чији је авион био преусмјерен у Беч због сумње да је Сноуден у њему, указује на притиске иза сцене.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *