Вијести, Свијет

Ватра је прво букнула кроз прозор из којег је била истурена застава Украјине

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТВ:
ТРАГЕДИЈУ У ОДЕСИ СУ ИЗРЕЖИРАЛЕ КИЈЕВСКЕ ВЛАСТИ

  • Прокијевски провокатори – који су по задатку напали колону фудбалских навијача – имали на рукавима црвене траке као и полицајци
  • На кадровима које су снимили очевици, види се како човек у панциру пуца из аутоматске пушке по учесницима марша иза кордона полиције. Одмах постаје јасно да је главни циљ провокације да се максимално разбесни гомила навијача и присталица Мајдана и да се усмере на федералисте у Грчкој улици и на Куликовом пољу

НОВИНАР-истраживач Првог канала руске државне телевизије Павел Пчолкин – након што је изучио кадрове сукоба и трагедије од 2. маја – дошао је до закључка да су злочин у Одеси пажљиво су изрежирале кијевске власти.

„У највећем јеку казнене операције, када је напетост међу руским становништвом Одесе и прокијевским снагама достигла врхунац, власти града одлучују да се одржи фудбалска утакмица харковског Металиста и одеског Черонморца“ – прво је указао Пчолкин.

Власт је знала да ће у град стићи неколико хиљада ултра националистички настројених навијача оба тима учесника „евромајдана“. Још им је дозволила да марширају улицама Одесе и да се окупе на Саборном тргу, указао је истакнути руски новинар и наставио:

„Из правца Александровског проспекта према њима је кренула група добро закамуфлираних младих људи са пендрецима и комадима арматуре. Многи су имали георгијевске траке. Али, режију одаје црвена трака на рукавима која се добро види на кадровима које су снимили очевици“ – истиче овај новинар.

Пчолкин подвлачи да су украјинске власти имале интерес да их представе као „проруске бојовнике“. Међутим, даља документована сведочанства не потврђују ову верзију.

„На снимцима се виде црвене ознаке на рукама тобожњих нападача, а исте такве црвене траке се виде и на рукавима милиционера који их тобоже заустављају. Види се такође да је нападача далеко мање од учесника марша међу којима је било више хиљада људи. Потпуно је очигледно да они нису ни имали намеру да учеснике марша растерују. Њихов задатак је био да промене правац кретања гомиле навијача и да је упуте у Грчку улицу где су се налазиле будуће жртве, активисти антимајдана и федералисти, објашњава Пчолкин.

„Гомила тада мења правац кретања и упада у Грчку улицу. Основни сукоб је баш ту. Али, и овде има много нелогичности: полиција се раздваја, пропушта нападаче, па одмах потом поново спаја. Каменице лете са свих страна. У кадру се види човек са црвеном траком на рукаву који пуца из пиштоља“ – коментарише Пчолкин снимљене кадрове.

„Човек у панциру пуца из аутоматске пушке по учесницима марша иза кордона полиције. Одмах постаје јасно да је главни циљ провокације да се максимално разбесни гомила навијача и присталица Мајдана. Затим – а то то се разјаснило касније – види се како нападачи са црвеним ознакама убрзано напуштају поље боја, а разјарена гомила одједном креће према Куликовом пољу, где се налазио логор противника садашњих власти, а које током три месеца нико није успео да растера“ – подвлачи Пчолкин уз оцену да су навијачи искоришћени као „топовско месо“.

„На основу признања одеских припадника МУП-а, у маси су се налазила два специјална батаљона МУП-а  Украјине – „Исток“ и „Шторм“ који су недавно попуњени припадницима Десног сектора.  Разуме се у цивилним оделима.

Гле случајности, десило се да тог дана у Одеси борави бивши командант Мајдана Парубиј – наставља Пчолкон да коментарише кадрове које су снимили очевици лочина и трагедије.

На једном аматерском видео снимку види се и команданат „прве стотине мајдана“, познат као Микола. Види се како, из пиштоља, пуца на поборнике федерализације који су се сакрили у Дому синдиката.

ТРАГЕДИЈУ У ОДЕСИ СУ ИЗРЕЖИРАЛЕ КИЈЕВСКЕ ВЛАСТИ

ТРАГЕДИЈУ У ОДЕСИ СУ ИЗРЕЖИРАЛЕ КИЈЕВСКЕ ВЛАСТИ

На једном од прозора трећег спрата, које су снимили очевици, у кадру се види украјинска застава – коју, уз одушевљено клицање масе, нису могли истурити присталице федерализације.

Након неколико минута од тог момента, „види се како управо кроз тај прозору на трећем спрату почиње да избија пламен“, коментарише Пчолкин.

Његов закључак гласи: „Трагедија у Одеси је провокација власти са циљем да се помоћу фудбалских навијача растерају и похапсе учесници вишемесечних протеста против актуелних власти. Ради тога су и у једном и у другом табору били провокатори. Највероватније да нико није планирао масовно убиство, али се све, на жалост, управо тиме завршило“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *