Вијести, Свијет

Ватикан забранио проповиједања о Међугорју у САД-у

024570

Ивану Драгичевићу, једном од шест особа којима се „указала“ Госпа у Међугорју, у Сједињеним Америчким Државама је забрањено одржавање састанака о овој теми и проповиједање о догађају који се наводно десио у Међугорју 1981. године.

Ватикан је крајем октобра послао писмо Католичкој бискупији у САД-у, у којем изричито забрањује проповиједања из Међугорја у америчким црквама.

У писму које је стигло од ватиканске Конгрегације за учење вјере која још увијек истражује тврдње свједока, апостолски нунциј Карло Мариа Вигано од америчких бискупа је изричито затражио да не допуштају проповиједања о Међугорју у својим црквама док комисија која ради на случају Међугорја не заврши свој посао и предочи извјештај.

Тери Колафранческо, утемељивач Каритаса у Бирмингему, гдје се проповиједају указања из Међугорја, каже да Црква у овом случају прави контрадикторности „шаљући збуњујуће сигнале“.

У Ватикану, центру Католичке цркве, помно прате дешавања у Међугорју већ више од двије деценије, а конкретни закључци још увијек нису објављени.

Вигано у писму Католичкој цркви САД-а наводи да би Драгичевић требало да се појави у неколико цркава како би презентовао феномен Међугорја.

„Предвиђено је, осим тога, да ће господин Драгичевић доживјети ‘указања’ током посјета. Као што је добро познато, Конгрегација за учење вјере је у процесу истраге одређених доктринарних и дисциплинарних аспеката феномена Међугорја“, написао је Вигано у писму.

Он надаље подсјећа на изјаве бивших југославенских бискупа из 1991. године у којима наводе да на основу истраживања која су до тада урађена, није могуће утврдити да су се указања десила.

Међугорски феномен почео је 24. јуна 1981. на Подбрду код Међугорја, када се, према личним тврдњама шест свједока, Госпа први пут појавила. Будући да су били изненађени и збуњени, тек сутрадан, 25. јуна 1981. године, су Иванка Иванковић, Мирјана Драгичевић, Вицка Иванковић, Иван Драгичевић, Марија Павловић и Јаков Чоло пришли Госпи, па се тај датум узима као годишњица указања Блажене Дјевице Марије, коју у Међугорју зову Краљица Мира.

Од тада до данас ријеке вјерника, процјењује се, више десетина милиона, посјетили су ово мјесто.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *