Вијести, Свијет

Ватикан опрашта грехе путем интернета

PAPA-TTVITER.png

Довољно је да се Светски дан младости прати путем медија да би верници макар делимично искупили своје грешке.

Светски дан младости, манифестација за младе католике, почиње данас у Рио де Жанеиру са понудом Ватикана да опрости грехе, не само онима који буду физички присуствовали већ и онима који церемонију буду пратили преко медија, укључујући интернет и папин налог на „Твитеру”.

Католицима који су одлазили на традиционалну манифестацију и раније су делимично отписивани греси, али је ово први пут да Света столица на исти начин мисли и на вернике код куће. Папа Фрања ће учествовати у овом религиозном програму који траје до 28. јула, али верници неће морати да дођу у Бразил да би добили његов опроштај – довољно је да прате његов налог на „Твитеру”.

Овим се потврђује одлучност Свете столице да се приближи отуђеним верницима и ухвати корак са новим технологијама. Ватикан је и пре Светског дана младости саопштио да је могуће искупити грехе праћењем папиних активности на друштвеним медијима. Клаудио Марија Ћели, који је у Ватикану задужен за друштвене мреже појаснио је, међутим, за италијански лист „Коријере дела сера”, да се од људи и даље очекује да практикују веру на уобичајен начин.

– Не можете да добијете опроштај грехова као што добијете кафу из апарата – рекао је Ћели.

Слично мисли и један блиски папин сарадник који је поручио верницима да морају заиста да прате догађаје у Рију, да се моле и размишљају о ономе што виде на екрану ако заиста желе искупљење. Другим речима, нема пречице до раја за оне који оду на папин профил на „Твитеру”, али се онда дописују са пријатељима, сурфују или раде нешто треће. Из Ватикана још поручују да опроштај могу да очекују само верници који се искрено кају.

Више од 300.000 људи најавило је да ће учествовати у програму Светског дана младости, али организатори очекују већи број посетилаца пошто их се увек појави више од пријављеног броја. Ове године манифестација се одржава у региону одакле је папа, што би могло да повећа интересовање неких религиозних људи. Папа Фрања је Аргентинац и први Латиноамериканац на челу католичке цркве.

Он долази у Рио у време великих социјалних превирања. На хиљаде Бразилаца данима је протестовало због политике владе која улаже у спортске хале и манифестације, док грађани очекују боље здравство и образовање. Ово је, такође, покушај Свете столице да поново придобије присталице у делу света који традиционално важи за католички, али у којем Ватикан сваким даном губи вернике.

——————————————-

Са верницима на онлајн вези 

Католичка црква је решена да комуницира са верницима путем интернета и због тога делимично окреће леђа традиционалним медијима. Радио Ватикан је престао да емитује пренос у Европи и Северној и Јужној Америци, али је остао у оним деловима света у којима се још није масовно прешло на светску мрежу. Света столица је покренула и сајт news.va са вестима о активностима Цркве и папе, као и страницу на „Фејсбуку” и „Твитеру”, а присутна је и на „Јутјубу” .

Извор: ПОЛИТИКА

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *