Вијести, Свијет

Узбуна у Кини: Стиже тајфун Фити

#[FOCUS] CHINA-TYPHOON SOULIK-LANDFALL (CN)

Пекинг – Кинеске власти су издале највећу узбуну пред долазак тајфуна Фитоу који вечерас стиже на кинеске обале и где је већ евакуисано више стотина хиљада људи.

Од власника рибарских бродова је затражено да се врате на обалу због приближавања тајфуна, саопштиле су кинеске власти.

Очекује се да ће тајфун Фитоу стићи на копнени део Кине у понедељак ујутру, у подручје између провинција Џедјијанг и Фуџијан, најавио је кинески Национални метеоролошки центар.

Провинцијске власти Џедјијнга су саопштиле да се до данас у подне у луке вратило више од 65.000 чамаца и бродова и да је 289.000 људи евакуисано са рибарских бродова и из приобалних подручја. У Фуџијану је, пак, евакуисано 128.000 рибара и становника, укључујући 7.000 старијих особа и деце који су били на рибарским бродовима.

Кинеске метеоролошке службе су јуче издале црвену узбуну, што је највећи степен узбуне за временске непогоде.

Фитоу, чији се центар креће брзином од око 15 километара на час, требало би да стигне до кинеског тла између провинција Џеђианг и Фуџијан. Уз тајфун иду пропратни јаки ветрови и обилне кише.

Тајфун се сада налази на око 360 километара југоисточно од града Венџоу (Wензхоу), где је више од 13.000 особа евакуисано, јавила је Синхуа.

Главна кинеска метеролошка служба је затражила од локалних власти и становника тих подручја да буду на опрезу и да испуњавају инструкције које ће им бити саопштене.

„Не смемо дозволити да ико буде у опасности“, рекао је гувернер Ли Чијаг . Он је затражио од надлежних органа да обилазе бране и ниво воде, као и хемијске фабрике и друга стратешка постројења.

Фитоу, који је добио име по ретком цвету, је 23. тајфун у овој години. Већ је прошао јапанска острва Окинаве, и починио малу материјалну штету.

Власти Тајвана су такође издале узбуну. Неколико стотина међународних летова је данас отказано као и поморске везе према Кини.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *