Вијести, Свијет

Дубаи постаје центар исламске привреде до 2016. године

DUBAI

Дубаи – Дубаи је данас најавио амбициозни план према ком ће у року од три године град претворити у главни центар за послове који следе исламске принципе, од области банкарства и осигурања па до прераде хране, туризма и образовања.

Овај град-држава, који се већ устоличио као глобални центар авиосаобраћаја и транзитне трговине, као и регионални финансијски центар, нада се да ће постати стожер велике и раширене исламске економије, преноси Франс прес.

Влада емирата Дубаи представила је стратегију којом ће ући у глобалну економију роба и услуга које су у складу са исламским законом (шаријом).

„Значај исламске економије није ограничен само на велики раст који је остварен у протеклих неколико година, већ и на чињеницу да је то један од сектора за који се очекује да ће у наредних неколико година остварити најбржи раст“, наведено је у саопштењу владе емирата Дубаија.

„На светском нивоу, сектор исламске економије расте годишњим темпом од 10-15 одсто“, додаје се у саопштењу.

Исламска економија обухвата халал прехрамбене производе и туризам, културу и образовање који су у сагласју са исламом, као и финансијске инструменте и осигурање који поштују шарију.

Верује се да су Лондон и Куала Лумпур највећа тржишта за исламске обвезнице – сукук.

Економија Дубаија је била тешко погођена глобалном финансијском кризом у 2009. години, али је остварила снажан повратак, уз значајан раст трговине, туризма и транспорта.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *