Вијести, Свијет

УН продужиле мандат снага НАТО у Авганистану

010864

Савјет безбједности Уједињених нација једногласно је одлучио да посљедњи пут продужи мандат снагама НАТО у Авганистану прије него што та војна алијанса потпуно преда одговорност за безбједност авганистанским снагама на крају 2014.

У резолуцији коју је усвојио Савјет безбједности наведено је да ситуација у Авганистану „и даље представља пријетњу међународном миру и безбједности“, пренијела је агенција АП.

Савјет је изразио озбиљну забринутост за безбједност у тој земљи, указавши на настављање нереда и терористичких активности талибана, ал-Каиде и других илегалних и екстремистичких групација, као и криминалаца и илегалних трговаца дрогом.

Талибани су посљедњих мјесеци појачали нападе, желећи да искористе повољност повлачења страних трупа. Авганистанске снаге су у јуну преузеле надлежност за безбједност широм земље, оставивши Међународним снагама за безбједносну помоћ (ИСАФ) само надлежност пружања подршке.

Снаге ИСАФ су драматично смањене јер се та мисија припрема за одлазак – са 130.000 припадника прије двије године, на нешто више од 87.000 на дан 1. августа, укључујући 60.000 Американаца.

Савјет безбједности је продужио мандат ИСАФ до 31. децембра 2014, посљедњег дана за трансфер пуне одговорности за безбједност влади Авганистана.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *