Вијести, Свијет

Умро Нелсон Мандела

Икона борбе за слободу и бивши јужноафрички председник Нелсон Мандела преминуо у 96 години живота у свом дому.

Нелсон Мандела, икона борбе против апартхејда у Јужној Африци и једна од најутицајнијих политичких личности 20 века преминуо је у 96. години, саопштио је јужноафрички председник Џејкоб Зума.

Бивши јужноафрички председник Нелсон Мендела преминуо је вечерас у свом дому у предграђу Јоханесбурга, рекао је Зума.

Нелсон Мандела је из болнице, где је провео скоро три месеца због плућне инфекције, отпуштен 1. септембра и од тада се налазио у својој кући.

Добитник је Нобелове награде за мир 1993. године, а годину дана раније изабран је за првог црног председника државе и био је на челу Јужне Африке до 1999. године, када је поднео оставку.

Мандела, који је и први црнац који је обављао председничку функцију у Јужној Африци, важи за једног од главних бораца у борби против доминације белаца над црнцима у тој земљи, као и у борби против апартхејда.

Преминуо Нелсон Мендела.

Преминуо Нелсон Мендела.

Године 1961. године био је један од оснивача војног крила Афричког националног конгреса, које је организовало саботаже. Због тих активности био је оптужен за тероризам и у затвору провео 27 година (1964-1990).

После ослобађања из затвора реактивирао се у политици. Био је цењен због свог нереваншистичког става према белцима и због напора које је уложио да уједини Јужноафриканце, који су вековима живели расно и племенски подељени.

 

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *