Вијести, Свијет

Олујно невреме над Европом

Севернозападну Европу погодило олујно невреме. Петоро људи погинулo у Енглеској, док је евакуисано на хиљаде становника. У Шкотској ветар достиже брзину 200 километа на сат. Немачка, Холандија, Норвешка и Данска страхују од олујног ветра, па је затворена већина брана.

Ветрови орканске јачине погодили су Британију и зауставили возове, пореметили ваздушни саобраћај и оставили десетине хиљада домаћинстава без струје, а у несрећама због невремена погинуло је двоје људи.

Власти су евакуисале око 10.000 кућа дуж источне обале Енглеске после упозорења да би приобалне делове могао да погоди највећи полавни талас у 60 година.

Брана од поплава на Темзи – низ огромних металних плоча које могу да се подигну преко целе реке – затворена је данас да се заштити Лондон од надолажења воде.

Ноћас је невреме захватило Шкотску, са налетима ветра до 230 километара на час. Железнички саобраћај био је у прекиду током већег дела дана а поново је успостављлен предвече кад су  рашчишћене неке пруге.

Путници на лету компаније „Изиџет“ од Лондона до Глазгова, у Шкотској, на крају су слетели у Манчестер, после неуспелих покушаја летилице да се спусти у Глазгову и Единбургу.

У несрећи западно од Единбурга погинуо је возач камиона, а једно дрво које је пало убило је човека у Нотингемширу.

Спасилачке екипе су чамцима превозиле становнке на сигурно у северном Велсу, а званичници у другим областима делили су вреће с песком и организовали хитна склоништа.

Последице олује у Велсу.

Последице олује у Велсу.

Проблеми у саобраћају пријављени су у целој северозападној Европи.

Поплаве изазване огромним таласима морске воде које ветар наноси на континент очекују се у Британији, Немачкој, Скандинавији, заједно са леденим ветровима са Гренланда.

Неке школе у северној Холандији раније су затворене да би деца могла безбедно да стигну кући да прославе традиционалну холандску верзију Божића са својим породицама, јавила је холандска телевизија.

Невреме је стигло до Данске. Једна жена изгубила је живот, када се комби у којем се возила преврнуо под ударом јаког ветра на отвореном путу, јавили су дански електронски медији.

Невреме је изазвало велике проблеме у саобраћају, тако да је обустављен комплетан железнички и авионски саобраћај, као и полазак трајеката.

Затворени су и сви мостови између данских острва и полуострва, као и мост Оресунд, један од највећих у Европи, који повезује Данску и Шведску.

Метеоролози предвиђају да ће снажан ветар, јачине 140 километара на сат погодити немачку обалу Северног мора, а очекује се и да би плима могла да изазове значајне поплаве у приобалним деловима. Из предострожности, затворена је и брана од поплава на Темзи.

Отказани су поласци трајекта за неке од острва у Северном мору, а железница је упозорила на могуће прекиде у саобраћају на северу земље.

Скоро сви летови на аеродрому у Хамбургу отказани су данас поподне.

Немачка метеоролошка служба је јавила да ће фронт невремена које добија на снази како се креће источно са Атлантског океана код Гренланда такође донети поларни ваздух у Европу.

Очекује се снег у неким ниским деловима.

Холандија је, у очекивању олује, затворила бране како би заштитила најугроженије делове земље од поплава.

Брана Истершелдекеринг, дуга девет километара, у југозападном делу земље, затворена је ради заштите од поплаве први пут од 2007. године.

Холандска авиокомпанија КЛМ отказала је више десетина летова из предострожности. Данска и Норвешка полиција позвала је становнике да остану у својим домовима

 

Извор: РТС.срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *