Вијести, Свијет

Украјинска војска планира да поврати контролу над градовима на југоистоку земље

Украјинске војне снаге настављају офанзиву на Доњецк. Током напада у центру града је отворена ватра на две нове стамбене зграде. Најмање једна особа је погинула. Ништа боље није у Луганску, у коме мештани немају струју, воду ни лекове, преноси сајт Раша тудеј на руском језику.

Украјинска војска наставља офанзиву на велике градове на истоку земље, са циљем да угуши антивладин отпор. Током многобројних напада на центар Доњецка гађане су две нове стамбене зграде. Најмање једна особа је погинула. На удаљености од свега 200 метара налази се болница, чији је други спрат потпуно уништен. Није остао ни један зид, нити ишта од намештаја или медицинске опреме.

На једном од видео снимака направљеном у граду недалеко од Доњецка, види се црква, која се запалила од пада гранате. Преко пута се налази дечије игралиште. Срећом, током гранатирања није било никог. И сви ови догађаји, збили су се током само једног јединог дана.

Савет националне безбедности и одбране Украјине саопштио је да је војска тренутно спремна да поврати контролу над великим градовима на истоку земље. То је потврдило и руководство такозване „антитерористичке операције“, коју Кијев спроводи у том делу земље. Представник одбрамбеног ресора рекао је да војска заузимати градове, насеља и села, улицу по улицу, зграду по зграду. Међутим, није прецизирао, који ће град бити први, али је навео да ће то бити један од највећих градова, Доњецк или Луганск.

Наравно, обећања Кијева о појачању удара изазивају бојазни, да ће током напада погинути још више цивила. За непуна три месеца војне операције у Украјини настрадало је преко хиљаду невиних људи.

Пре неколико дана телевизијска екипа канала Раша тудеј посетила је Луганск. Многи становници су напустили град, међутим није мало оних који су остали, они се крију у подрумима од константних артиљеријских напада. Реч је, пре свега о женама, старим људима и деци. Борбе се настављају и на месту пада малезијског авиона, јер је Кијев званично прекинуо примирје.

Москва је осудила одлуку кијевских власти и Савету безбедности на разматрање предложила резолуцију, која позива на поновну обуставу ватре. Међутим, руску иницијативу блокирале су земље, попут Литваније и САД, које су, пак, инсистирале да примирје крше антивладине снаге.

Цивилне зграде - мета украјинске војске / © Photo: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

Цивилне зграде – мета украјинске војске / © Photo: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

У међувремену, украјинске избеглице углавном прелазе границу на прелазу Изварино-Доњецк (Русија). Због катастрофалне ситуације у Луганску и непрекидних нападау Доњецку, људи су принуђени да траже спас у суседној држави. Већина избеглица евакуише са подручја борбених дејстава своје старије рођаке и децу.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *