Вијести, Свијет

УФА: Земље БРИKС утврдиле Стратегију економског партнерства

ФОРМИРА СЕ „ЕНЕРГЕТСКИ САВЕЗ“ BRICS, ЊЕГОВА РАЗВОЈНА БАНКА ФИНАНСИРАЋЕ 50 ПРОЈЕКАТА

  • Самитом председавао Владимир ПУТИН који је саопштио: Договорили смо се да и даље у оквиру BRICS тесно координирамо питања спољне политике. РФ, Бразил, Индија, Кина и Јужноафричка Република ће наставити да сарађују у оквиру УН и њихових структура, као и других мултилатералних организација и структура
  • Следи сусрет шефова држава BRICS, Шангајске организације за сарадњу и Евроазијског економског савеза. Дискутоваће се о сарадњи „на огромном простору Евроазије“

        ЛИДЕРИ земаља BRICS усвојили су завршни документ самита – Уфску декларацију.

        Церемонија потписивања тог и низа других докумената – на самиту у руском граду Уфа – уследила је после радног заседања шефова држава у проширеном саставу.

        У Декларацији је оцењена текућа светска политичка и економска ситуација, истакнут је заједнички приступ земаља BRICS најактуелнијим питањима мултилатералне сарадње.

        Шефови држава чланица – РФ, Бразила, Индије, Кине и Јужноафричке Републике – такође су усвојили Акциони план. Он конкретизује рад BRICS у следећој години и укључује нове перспективне правце сарадње.

        Још један завршни документ је Стратегија економског партнерства земаља BRICS до 2020. године, усвојен је на иницијативу Русије. Циљ Стратегије је ширење мултилатералне пословне сарадње ради убрзавања социјално-економског развоја и повећања конкурентности чланица BRICS у светској економији.

        Лидери земаља BRICS на самиту у Уфи догорили су се и да наставе тесну координацију у спољној политици, укључујући питања борбе против екстремизма и тероризма, као и покушаја обнове идеологије нацизма – саопштио је по завршетку самита Путин.

         „Договорили смо се да и даље у оквиру BRICS тесно координирамо питања спољне политике“ – казао је шеф руске државе и нагласио да ће РФ, Бразил, Индија, Кина и Јужноафричка Република наставити да сарађују у оквиру УН и њихових структура, као и других мултилатералних организација и структура.

        „Намеравамо да се заједно супротстављамо претњама ширења тероризма и екстремизма, да не допустимо обнову идеологије нацизма, да заједно доприносимо борби против трговине дрогом и пирата, да се бавимо питањима информационе безбедности, између осталог, на интернету“ – рекао је Путин.

        По речима председникаа РФ, земље BRICS ће и даље давати допринос међународној безбедности и глобалном расту. „Рад у Уфи био је усмерен на интензивирање комплексне сарадње у оквиру BRICS – нагласио је руски лидер. – Наша организација ће и даље давати свој допринос међународној безбедности и глобалном расту, решавању кључних проблема данашњице“.

        Путин је истакао да ће у четвртак бити одржан састанак шефова држава BRICS, Шангајске организације за сарадњу и Евроазијског економског савеза. На њему ће се дискутовати о сарадњи „на огромном простору Евроазије“, додао је он.

        Партнери Русије из BRICS подржали су предлог Москве о повећању међусобне трговине. Земље „петорке“ су се договориле да наставе усаглашавање ставова у оквиру „Групе 20“, наставио је председник РФ.

        По његовим речима, током разговора детаљно је размотрена ситуација у светској привреди. „Брине нас нестабилност на тржиштима, висока волатилност цена енергетских и сировинских производа, гомилање суверених дугова у целом низу земаља“ – казао је руски лидер.

        Путин је истакао да ти структурни дисбаланси „директно утичу на динамику раста и наших привреда“. „У таквим условима државе BRICS намеравају да активније користе сопствене ресурсе и унутрашње развојне резерве“ – нагласио је председник РФ.

        По његовим речима, Москва је изнела иницијативу о тешњој координацији у макроекономској полилтици BRICS. „Партнери су подржали наш предлог о повећању узајамне трговине и размене инвестиција, што је укључено у стратегију мултилатералног економског партнерства BRICS до 2020. године, коју смо усвојили“ – рекао је председник Русије.

        Путин је додао да Русија, Индија, Бразил, Кина и Јужноафричка Република „дефинитивно наставити усаглашавање ставова у „G20“. „На предстојећем самиту „двадесеторке“ у Турској планирамо да одржимо традиционални сусрет шефова држава BRICS“ – саопштио је руски лидер. По његовим речима, колеге из BRICS ће на све начине помоћи кинеском председавању G20 2016. године.

        Банка BRICS ће се бавити кредитирањем заједничких пројеката саобраћајне и енергетске инфраструктуре, прецизирао је Владимир Путин.

        „Они (Банка BRICS и Пул резервних валута) ће у најскорије време почети да раде пуном паром, између осталог, Нова банка ће се бавити кредитирањем нових великих пројеката у саобраћајној и енергетској инфраструктури, индустријског развоја“ – казао је шеф руске државе. Он је прецизирао да је план да се списак конкретних пројеката, такозвана „мапа пута“ инвестиционе сарадње, изради до краја текуће године.

        Путин је напоменуо да су током заседања у проширеном саставу учесници поздравили завршетак процеса формирања Нове развојне банке и Пула условних девизних резерви са укупним ресурсима од 200 милијарди долара.

        У присуству шефова држава потписано је више других докумената, између осталог, Меморандум о разумевању између министарстава иностраних послова земаља BRICS о стварању заједничког интернет сајта – виртуелног секретаријата BRICS.

         „Ово значи да ћемо од неформалне организације, макар и путем виртуелних, електронских механизама, почети да се институционализујемо, да се претварамо у организацију са формалним правилима“ – изјавио је агенцији ТАСС први заменик Министарства за економски развој Русије Алексеј Лихачов.

        Потписан је такође споразум између влада земаља BRICS о сарадњи у области културе и меморандум о намерама на плану сарадње између Нове развојен банке, Националне банке за социјално-економски развој Бразила, руске спољно-трговинске банке „Вњешекономбанк“, Извозно-увозне банке Индије, Државне развојне банке Кине и Развојне банке Јужноафричке републике.

        Русија је као председавајућа BRICS предложила „мапу пута за инвестициону сарадњу“, у којој је изнета идеја стварања Енергетског савеза у оквиру организације, изјавио је председник РФ Владимир Путин.

        „Одржали смо консултације са нашим пословним круговима, већ смо укључили у мапу пута око 50 пројеката и иницијатива, међу њима предлог о формирању енергетског савеза и оснивање међународног центра за истраживања у енергетици“ – изјавио је Путин током сусрета са шефовима држава BRICS.

        По његовим речима, руске компаније су заинтересоване за развој сарадње са компанијама које се баве производњом медицинске и електронске опреме и софтвера.

Шефови држава чланица БРИKС у Уфи

Шефови држава чланица БРИKС у Уфи

„Ми такође предлажемо да се у оквиру организације покрене механизам за заједничко истраживање проблема конкуренције и унификовања антимонополске регулативе“ – додао је председник РФ.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *